Διευκρινήσεις για την 4η δόση εμβολίου κατά του κορoνοϊού και τα νεότερα για την πορεία της πανδημίας δόθηκαν σήμερα Πέμπτη σε έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Κατά την ενημέρωση η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή συνιστά την 4η δόση:

  • σε άτομα 70 ετών,
  • σε όσους διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και
  • σε άτομα 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα.

Η κα Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι η 4η δόση είναι ικανή να μειώσει τη πιθανότητα νοσηλειών.

Σχετικά με τις μικρότερες ηλικίες κάτω των 60 ετών, επεσήμανε ότι το πρόσθετο όφελος όπως είπε, είναι προσωρινώς περιορισμένο. Γι΄αυτό και όπως είπε, η Επιτροπή εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού με 2η αναμνηστική δόση έως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν.

«Δεν αφορά η 4η δόση τον γενικό και υγιή πληθυσμό»

Όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σύμφωνα με τις συστάσεις, η 4η δόση θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστο 4 μήνες μετά την 3η δόση, ενώ τα άτομα που έχουν νοσήσει μετά την 3η δόση, δεν έχουν ανάγκη 4ης δόσης.

Αναφερόμενη στα νέα εμβόλια για όλες τις παραλλαγές, είπε ότι αυτά βρίσκονται σε στάδιο κλινικής δοκιμής.

«Το πανεμβόλιο για όλες τις μεταλλάξεις δεν είναι εύκολο έχει δρόμο μπροστά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Να σημειωθεί ότι για την χορήγηση της 4ης αναμνηστικής δόσης στους άνω των 30 ετών, οι επιστήμονες έχουν επισημάνει επίσης ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τους πολίτες 30-59 ετών.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την 4η δόση είχε ως εξής:

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις