Φωτιά στη Δαδιά: Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στο δάσος της Δαδιάς μετά το πέρασμα της φωτιάς που έκαιγε επί 7 ημέρες στον Έβρο. Ωστόσο, όπως αναφέρει και ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος δεν έχει υποστεί καταστροφές ο «σκληρός πυρήνας» του δάσους.

Η σημερινή εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη, καθώς από το πρωί δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο. Ο κ. Καλακίκος σημειώνει μιλώντας στο Grtimes: «Είμαστε σε καλό δρόμο, η φωτιά έχει ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Σήμερα υπάρχουν κάποιοι άνεμοι όμως η εικόνα είναι καλή».

«Θα μπορούσε να στελεχωθεί και να αναβαθμιστεί το δασαρχείο της περιοχής»

Για τις καταστροφές που υπέστη το δάσος, ο δήμαρχος Σουφλίου επιβεβαίωσε πως ο «σκληρός» πυρήνας του δάσους δεν πειράχτηκε αλλά σημείωσε πως οι καταστροφές είναι μεγάλες: «Αυτό το δάσος είναι ο πνεύμονας και το οξυγόνο μας. Δεν υπήρξε καμία πρόληψη και έμεινε απροστάτευτο από κακόβουλες ενέργειες. Καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος, μπήκαν σε κίνδυνο οι δυνάμεις και ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα σε όλη αυτή την επιχείρηση ενώ θα μπορούσε να στελεχωθεί και να αναβαθμιστεί το δασαρχείο της περιοχής».

«Τα Εθνικά Πάρκα είναι υπό την προστασία του αρμόδιου υπουργείου, ενώ κανονικά η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να έχει ενεργό ρόλο για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας στα δάση» υποστηρίζει.

«Δακρύζω με τη μαυρίλα»

Παράλληλα, έκανε δραματική έκκληση να μην ξεχαστεί η Δαδιά και το δάσος Natura 2000 το οποίο κάηκε στο 23% της έκτασης του: «Ο πύρινος εφιάλτης μπορεί να τελειώνει όμως αρχίζει η μάχη της επόμενης ημέρας που είναι πολύ δύσκολη».

«Θα πρέπει η περιοχή και τα προβλήματα της να προβληθούν και να μην ξεχαστούμε. Πρέπει να δούμε το πώς θα ενισχυθεί το δάσος» τονίζει και συνεχίζει «είναι πολλά τα καμένα και δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Δακρύζω όταν βλέπω αυτή την μαυρίλα. Εδώ μεγάλωσα βλέποντας ένα πράσινο τοπίο. Τώρα βλέπουμε μαύρο» καταλήγει ο κ. Καλακίκος.

Με πληροφορίες από grtimes.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις