Άνοιγμα σχολείων: Αρκετά είναι αυτά που αλλάζουν τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.

Τη νέα σχολική χρονιά θα ισχύσουν αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα,

  • Στις τάξεις θα βρεθούν σχεδόν 8.600 νέοι εκπαιδευτικοί σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
  • Επεκτείνεται χρονικά το ολοήμερο σχολείο από τις 4:00 στις 5:30 μ.μ., με στόχο αφ’ ενός την αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, αφ’ ετέρου τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων και των οικογενειών, με την προσέγγιση του σχολικού και του εργασιακού ωραρίου. Η εφαρμογή ξεκινά στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, νηπιαγωγεία και δημοτικά (περίπου 5.000) χωρίς κριτήρια εγγραφής.
  • Στις αίθουσες οι μαθητές θα βρουν νέο εξοπλισμό, καθώς θα υπάρχουν διαδραστικοί πίνακες, σετ ρομποτικής, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, τα οποία στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ψηφιακής εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών και τα οποία θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.
  • Έρχεται ο παιδαγωγικός Σύμβουλος – Μέντορας. Ο ρόλος του θα είναι να εμπνεύσει, να προσανατολίσει και να υποστηρίξει κάθε νεοδιοριζόμενο ή πρόσφατα τοποθετημένο στη σχολική μονάδα εκπαιδευτικό, με προϋπηρεσία έως πέντε έτη, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας του και εν γένει του παρεχόμενου από αυτόν εκπαιδευτικού έργου.
  • Ο Ενδοσχολικός Συντονιστής θα συντονίζει και υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους, καθώς και τις προσπάθειες της Διεύθυνσης κάθε σχολικής μονάδας να την ενισχύσουν ως επαγγελματική κοινότητα μάθησης και ανάπτυξης.

Επιπλέον, ορίζεται:

– Νηπιαγωγείο από τα 4 έτη
– Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο
– Εργαστήρια Δεξιοτήτων
– Οριζόντιες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών
– 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία της χώρας
– Διπλασιασμός των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων: από 62 σε 120
– Ίδρυση για πρώτη φορά Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων,
– Αξιολόγηση στα σχολεία
– Τράπεζα Θεμάτων στην Α, Β & Γ΄ Λυκείου
– Ενισχυτική διδασκαλία Ειδικών Πανελλαδικώς Εξεταζόμενων Μαθημάτων

Ταυτόχρονα διορίστηκαν περίπου 6.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και έγινε πράξη ένα νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές με αναπηρία.

Επίσης, εντάχθηκε το σύνολο σχεδόν των προσφύγων μαθητών στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα (για πρώτη φορά σε ποσοστό-ρεκόρ της τάξης του 95%) με ίδρυση τμημάτων Υποδοχής.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη και όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο MEGA, τα self test θα είναι «στοχευμένα και το κομμάτι της μάσκας να παραμείνει στη σύσταση και όχι στην υποχρεωτικότητα».

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέσα γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».

Σε ερώτηση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και για τη διενέργεια self tests στους μαθητές, η Νίκη Κεραμέως απάντησε: «Πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά. Έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει, καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις