«Μότσαρτ» ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Πεδίο αντιπαράθεσης έγινε η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για τον Μότσαρτ και τη ζωή του. Τον ρόλο ανέλαβε γυναίκα ηθοποιός, προκαλώντας τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων επειδή την παρακολούθησαν και σχολεία.

Διευθυντής σχολείου επικοινώνησε πριν μερικές μέρες με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», λέγοντας ότι οι γονείς αντέδρασαν, ενώ ακολούθησαν οι ακυρώσεις στις συμμετοχές των σχολείων στη συγκεκριμένη παράσταση μπαλέτου. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής βρίσκεται κοντά στην πόρτα εξόδου από το ΔΗΠΕΘΕ.

Η σκηνή που προκάλεσε τις αντιδράσεις είναι όταν η χορεύτρια Μαρία Κίκινα, ως «Μότσαρτ», παντρεύεται μια άλλη γυναίκα χορεύτρια, τη φιλάει και ανταλλάσσει όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης.

Με αφορμή τα όσα ακολούθησαν, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Λουκάς Θάνου, δήλωσε:

«Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις των γονέων. Έχουν ένα δίκιο. Γιατί πραγματικά σας λέω, δεν ήταν πρόθεσή μου να βάλω μια γυναίκα, να κάνει τον Μότσαρτ. Δεν βρήκα όμως κατάλληλο άνδρα» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Το να παροτρύνεις και να πιέζεις ένα άτομο να γίνει ομοφυλόφιλο, επειδή ίσως είναι της μόδας, έχει μεγάλη απόσταση και σε καμία περίπτωση δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εγώ έχω ανάγκη να βλέπω ξεχωριστά τα φύλα στη σκηνή και δεν έχω ποτέ άνδρες χορευτές θηλυπρεπείς».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έφερε και την άμεση απάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Σε επιστολή προς τον Λουκά Θάνο αναφέρει:

«Είναι εντυπωσιακό με πόση ευκολία επιλέξατε να ολισθήσετε σε κατεξοχήν και βαθιά ομοφοβικές τοποθετήσεις αντί να τεκμηριώσετε με καλλιτεχνικούς όρους τη διανομή των ρόλων».

Ολόκληρη η απάντηση:

«Με έκπληξη παρακολουθώ την παράσταση που εκτυλίσσεται δυστυχώς όχι επί σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας αλλά με τις δηλώσεις σας στην εφημερίδα “Πελοπόννησος”. Ο τρόπος με τον οποίο επιλέξατε να υπερασπιστείτε μία προσωπική καλλιτεχνική σας επιλογή (να δώσετε τον ρόλο του Μότσαρτ σε μία γυναίκα) είναι εντελώς ανάρμοστος για άνθρωπο που κατέχει αξίωμα στον τομέα του πολιτισμού και που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση.

Είναι εντυπωσιακό με πόση ευκολία επιλέξατε να ολισθήσετε σε κατεξοχήν και βαθιά ομοφοβικές τοποθετήσεις αντί να τεκμηριώσετε με καλλιτεχνικούς όρους την διανομή των ρόλων, ή, να δείτε σαν μία ευκαιρία τις ενοχλήσεις ορισμένων γονέων και/ή εκπαιδευτικών προκειμένου να τους εξηγήσετε φερ’ ειπείν ότι συχνά στο θέατρο, από την αρχαιότητα, το φύλο του ηθοποιού και το φύλο του ρόλου δεν ταυτίζονται. Παρά τις όποιες “διορθωτικές” σας ύστερες κινήσεις, δεν έχετε στα αλήθεια ανακαλέσει ή απολογηθεί για το ομοφοβικό σκέλος των δηλώσεών σας, ενώ παράλληλα εγκαλείτε τρίτους για ομοφοβία.

Ως υφυπουργός Πολιτισμού αλλά και ως ανοιχτά ομοφυλόφιλος άνδρας δεν μπορώ να μην εκφράσω την μεγάλη μου απογοήτευση για τους χειρισμούς σας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις