Κεντρικό θέμα του Google Doodle, τη Μεγάλη Δευτέρα (26/04), είναι η Αν Μακλάρεν, βιολόγος από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία με την έρευνά της στην Εμβρυολογία βοήθησε αρκετούς ανθρώπους να γίνουν γονείς.

Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Google, η Αν Μακλάρεν γεννήθηκε στο Λονδίνο, σαν σήμερα, το 1927 και ως παιδί έπαιξε στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1936 με τίτλο «The Shape of Things to Come».

Μάλιστα, σε μια σκηνή της ταινίας, που τοποθετήθηκε στο 2054, ο προ-πάππος της τής μιλούσε για την πρόοδο της Τεχνολογίας του Διαστήματος και πώς τα ποντίκια έφτασαν μέχρι και στη Σελήνη.

Έτσι, κατά τη δεκαετία του 1950, η Αν Μακλάρεν άρχισε να εργάζεται με ποντίκια για να κατανοήσει περαιτέρω τη βιολογία της ανάπτυξης των θηλαστικών.

Μπορεί τα υποκείμενα της έρευνάς της να ήταν μικροσκοπικά, ωστόσο οι επιπτώσεις της μελέτης της αποδείχθηκαν τεράστιες, καθώς με την επιτυχή καλλιέργεια εμβρύων ποντικού με εργαστηριακό εξοπλισμό, η Αν Μακλάρεν και ο συνάδελφός της Τζον Μπίγκερς απέδειξαν τη δυνατότητα δημιουργίας υγιών εμβρύων έξω από τη μήτρα μιας γυναίκας.

Αυτά τα ευρήματα-ορόσημα που δημοσιεύθηκαν το 1958, άνοιξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), την οποία οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά με επιτυχία στους ανθρώπους 20 χρόνια αργότερα.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της τεχνολογίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκάλεσε σοβαρή ηθική αντιπαράθεση και, για τον σκοπό αυτόν, η Αν Μακλάρεν ήταν η μοναδική ερευνήτρια στην Επιτροπή Ουόρνοκ, ένα κυβερνητικό όργανο αφιερωμένο στην ανάπτυξη πολιτικών που σχετίζονται με την πρόοδο της εν λόγω τεχνολογίας, αλλά και της Εμβρυολογίας γενικότερα.

Μάλιστα, το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων στην επιτροπή έπαιξε ουσιαστικό ρόλο για τη θέσπιση του νόμου σχετικά με την ανθρώπινη γονιμοποίηση και εμβρυολογία του 1990 και η ίδια εξελέγη και αντιπρόεδρος του παλαιότερου επιστημονικού ιδρύματος στον κόσμο, δηλαδή στη Βασιλική Εταιρεία.

Ακόμα, το 1994, η Βρετανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης, που πλέον ονομάζεται ως Βρετανική Επιστημονική Ένωση, την εξέλεξε ως πρόεδρό της.

Η Αν Μακλάρεν «έφυγε» από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα, που έγινε το 2007.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις