Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, αλλά και για το πώς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, μίλησε σήμερα, Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021, στο MEGA, o καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Αναφέρθηκε μάλιστα και στα εμβόλια νέας γενιάς, τα οποία θα προσφέρουν διαρκή ανοσία.

«Η κατάσταση είναι καλή, έχουμε ύφεση της πανδημίας και πολύ καλύτερους δείκτες, αργά αλλά σταθερά για τα νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Γώγος σχολιάζοντας τα στοιχεία της πανδημίας του κορονοϊού. Και πρόσθεσε: «Με πτωτικές τάσεις θα πάμε. Έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ καλοκαίρι. Και παράλληλα θα προχωρήσουμε και τους εμβολιασμούς».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, ο καθηγητής είπε: «Πάμε καλά. Προβληματισμοί υπάρχουν αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς δεν είναι τυχαία η παρουσία τους. Υπάρχουν συστάσεις και πρέπει να τις ακολουθούμε. Έχουμε σταθερά 90-100.000 εμβολιασμούς τη μέρα».

Η δεύτερη γενιά εμβολίων και η ανοσία

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε και στη δεύτερη γενιά εμβολίων, τα οποία θα προφέρουν διαρκή ανοσία. «Γίνεται συνεχής προσπάθεια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Τα εμβόλια δρουν σε δύο κατευθύνσεις η παραγωγή αντισωμάτων και η δημιουργία μιας ανοσιακής μνήμης. Σε κάποιες μελέτες που γίνονται δείχνουν ότι τα νέα εμβόλια θα στοχεύουν στην ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να παρέχουν μακροχρόνια προστασία έναντι του κορονοϊού», σημείωσε.

Ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς

Σχετικά με τους εμβολιασμούς στους υγειονομικούς, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι συνεχώς αυξάνονται και ότι είναι θέμα εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων. «Αυξάνεται ευτυχώς το ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού που εμβολιάζεται. Είναι πάνω από 50% αυτή την στιγμή. Υπάρχουν συζητήσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Υπάρχει αυτή η συζήτηση και στην επιτροπή βιοηθικής. Η τάση, η πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να εμβολιάζονται οι υγειονομικοί αναμφισβήτητα. Υπάρχει και το θέμα του συνεχούς ελέγχου των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Αν εμβολιαστεί όλο το προσωπικό το νοσοκομείο θα λειτουργεί πιο εύρυθμα. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση σαφής για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Να υπάρχουν κίνητρα και αν χρειαστεί να συζητήσουμε το θέμα της υποχρεωτικότητας», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Οι υγειονομικοί θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί εδώ και καιρό. Οι γιατροί είχαν προτεραιότητα εμβολιασμού. Μάλιστα στα περισσότερα νοσοκομεία υπήρχε και δεύτερο εμβολιαστικό κύμα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει άνθρωπος που να ήθελε να εμβολιαστεί και δεν μπορούσε. Και τώρα μπορεί και πρέπει».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις