Τρίτη δόση εμβολίου 60 ετών: Προσωρινό “φρένο” βάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, στα άτομα άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ενώ το θέμα του εμβολιασμού με τρίτη δόση των πολιτών άνω των 60 ετών είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση, στη νέα πολύωρη τηλεδιάσκεψη της Τρίτης (14/9) μερίδα των ειδικών εξέφρασε αμφιβολίες για τον εάν θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία σ’ αυτή την ομάδα των πολιτών, στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι ίδιοι εισηγήθηκαν ότι θα πρέπει να προηγηθεί η δημοσίευση επιπλέον επιστημονικών μελετών, αλλά κυρίως η επίσημη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Τρίτη δόση εμβολίου: “Δεν υπάρχει σύσταση για τη χορήγησή της, από τον ΕΜΑ”

Στη συνεδρίαση της Τρίτης (14/9), το θέμα της τρίτης δόσης του εμβολίου κυριάρχησε. Κάποιοι από τους επιστήμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για το εάν θα πρέπει η χώρα μας να λάβει αποφάσεις, χωρίς την επίσημη έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Είναι γεγονός πως η χορήγηση της τρίτης δόσης, δεν έχει ακόμη τη συναίνεση του συνόλου της επιστημονικής κοινότητας ως προς την αναγκαιότητά της.

Εντωμεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της στις 26 Αυγούστου, “πέταξε το μπαλάκι” στα κράτη μέλη. Συγκεκριμένα ανέφερε πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένους νομικούς κινδύνους, επειδή η τρίτη δόση δεν έχει ακόμη προταθεί από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, δηλαδή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

«Η ευθύνη να αποφασίσουν να περιλάβουν τις αναμνηστικές δόσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού τους ανήκει στα κράτη μέλη», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο ΕΜΑ, στις 6 Αυγούστου ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα για να προταθούν ενισχυτικά εμβόλια (booster) κατά της νόσου COVID-19. Ωστόσο, πολλά κράτη έχουν ξεκινήσει τη χορήγησή τους.

Ενστάσεις για την τρίτη δόση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Η χορήγηση μιας τρίτης, αναμνηστικής δόσης εμβολίων για τον κορονοϊό στο σύνολο του πληθυσμού δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα, εκτιμούν εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ιδιαίτερα ο ΠΟΥ έχει εκφράσει -δια του γενικού διευθυντή της Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους- σημαντικές ενστάσεις για τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ζήτησε μορατόριουμ για τις ενισχυτικές δόσεις. “Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, βοηθώντας τις φτωχότερες χώρες να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες δόσεις”, δήλωσε πρόσφατα.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι πριν από τη χορήγηση της 3ης δόσης σε χώρες υψηλού εισοδήματος, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο πλήρης εμβολιασμός των πιο ευάλωτων ατόμων παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις