Με δωρεάν ιδιωτικά ασθενοφόρα θα ξεκινήσουν να μεταφέρονται οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία.

ασθενοφόρο

Ειδικότερα όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ στο ethnos.gr το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποσυμφορήσει το ΕΚΑΒ από τα χιλιάδες περιστατικά που αναγκάζεται να μεταφέρει χωρίς να είναι επείγοντα, προχωρά σε συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για τη μίσθωση ασθενοφόρων που αναλαμβάνουν ορισμένες από τις μεταφορές των ασθενών.

Ειδικότερα από δω και στο εξής τα εξιτήρια των ασθενών και η μεταφορά τους στο σπίτι όταν δεν είναι περιπατητικοί, θα γίνονται με ιδιωτικά ασθενοφόρα τα οποία μισθώνει για τα νοσοκομεία της Αττικής η 1η Υγειονομική Περιφέρεια η οποία αναλαμβάνει και το κόστος. Τα ιδιωτικά ασθενοφόρα θα αναλάβουν επίσης να μεταφέρουν ασθενείς για επανεξέταση σε δημόσια νοσοκομεία όταν δεν είναι περιπατητικοί.

Τον σχετικό συντονισμό αναλαμβάνουν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων. Παρότι αρχικά έπρεπε το ΕΚΑΒ να συντονίζει και τις μεταφορές με τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, έπειτα από παρέμβαση της Διοίκησης του φορέα και με απόφαση του υπουργείου Υγείας, τις μεταφορές των ασθενών θα οργανώνουν οι Διοικήσεις των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συγκεκριμένη επιλογή έγινε καθώς το ΕΚΑΒ και τα ασθενοφόρα που σήμερα εξυπηρετούν τους κατοίκους της Αττικής «πνίγονται» στην κυριολεξία από τα χιλιάδες περιστατικά που αναλαμβάνουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι καθυστερήσεις για να φθάσει ένα ασθενοφόρο σε επείγον περιστατικό κατά μέσο όρο είναι τα 50 λεπτά ενώ συχνά ξεπερνά και τη μία ώρα.

Όπως κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΑΒ, ανήμερα της Πρωτομαγιάς αιφνιδίως η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, ανάρτησε στο Τηλεφωνικό Κέντρο του ΕΚΑΒ την απόφαση της 1ης ΥΠΕ με θέμα «Υπηρεσίες μίσθωσης αδειοδοτημένων ασθενοφόρων για την εξυπηρέτηση δευτερογενών διακομιδών (όπως εξιτήρια και επανεξετάσεις) των δομών υγείας αρμοδιότητας της 1ης Υ.Πε., διάρκειας έως και 15/05/2022 με δυνατότητα παράτασης» με ισχύ από 28/04/2002.

Σύμφωνα με αυτήν, η ιδιωτική εταιρεία οδικής βοήθειας που ανέλαβε τη δουλειά διαθέτει πέντε ασθενοφόρα που κατανέμονται στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός (2), Σισμανόγλειο-Αμ. Φλέμινγκ (2) και Ιπποκράτειο (1). Καθιερώνεται δε τιμοκατάλογος, με ασθενοφόρα έναντι 45 – 50 ευρώ για διακομιδές εντός Αθηνών και προαστίων (με επιστροφή στο νοσοκομείο προέλευσης ανέρχεται στα 70 ευρώ) και 60 – 90 ευρώ για το υπόλοιπο Αττικής. 

Τις ενέργειες του υπουργείου Υγείας, του διοικητή της 1ης ΥΠΕ και των διοικητών των νοσοκομείων Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο/Αμαλία Φλέμινγκ και Ιπποκράτειο, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθηνών. Μάλιστα, καλεί αύριο Τετάρτη 4 Μαΐου, σε έκτακτο συμβούλιο την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ και όλα τα Δ.Σ των Σωματείων Εργαζομένων των Νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασης.

Να πάρει πίσω την απόφαση κάλεσε τον Θάνο Πλεύρη με οργισμένη ανάρτησή του στο Facebook ο Παύλος Πολάκης.

Αιχμηρό ήταν και το σχόλιο του Π. Παπανικολάου, γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις