Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από Covid-19 στον ίδιο άνθρωπο αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για εμφάνιση προβλημάτων σε διάφορα όργανα του σώματός του, για νοσηλεία ή και για θάνατο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κλινικό επιδημιολόγο Ζιγιάντ Αλ-Άλι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, στο Σεντ Λούις, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine». Οι επιστήμονες ανέλυσαν ιατρικά αρχεία για περίπου 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους οι 443.000 είχαν περάσει μια λοίμωξη Covid-19 και άλλους 41.000 που είχαν δύο ή περισσότερες λοιμώξεις μεταξύ Μαρτίου 2020 – Απριλίου 2022 (οι περισσότεροι είχαν δύο ή τρεις επαναλοιμώξεις, λίγοι είχαν τέσσερις, ενώ πέντε δεν είχε κανένας).

Η μελέτη έλαβε υπόψιν όλες τις γνωστές παραλλαγές, όπως τη Δέλτα, η Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της. Διαπιστώθηκε ότι γενικά οι άνθρωποι με επαναλοιμώξεις από τον κορονοϊό έχουν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν και τριπλάσια να χρειαστούν νοσηλεία, σε σχέση με όσους δεν νόσησαν ξανά.

Επιπλέον, οι άνθρωποι με επαναλοιμώξεις έχουν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα των πνευμόνων, τριπλάσια για καρδιολογικά προβλήματα και μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα για προβλήματα στον εγκέφαλο, σε σχέση με όσους αρρώστησαν μία φορά με Covid-19.

Συστάσεις

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και δεν έχουν σταματήσει να αναδύονται νέα στελέχη του κορονοϊού λόγω των συνεχών μεταλλάξεών του, αναμένεται νέα αύξηση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό, «οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να προλάβουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, φορώντας μάσκα, κάνοντας τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων και μένοντας στο σπίτι όταν είναι άρρωστοι. Επίσης, είναι καλό να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, καθώς είναι ανάγκη να μειώσουμε την πιθανότητα μια διπλής επιδημίας Covid-19 και γρίπης φέτος τον χειμώνα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις