Σε σιρόπια, θρομβολυτικά και γενικώς σε φθηνά φάρμακα παρατηρούνται ελλείψεις στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας η οποία χαρακτήρισε το πρόβλημα ως παγκόσμιο.

«Πράγματι παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα», τόνισε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ η Μίνα Γκάγκα, παραδεχόμενη ευθέως ότι «υπάρχουν διαφορετικών ειδών ελλείψεις. Υπάρχουν φάρμακα που είναι πάρα πολύ φτηνά. Επειδή υπάρχουν άλλα ακριβότερα που κάνει η ίδια η εταιρεία, παύει να παράγει τα πολύ φτηνά που της αφήνουν πολύ μικρό κέρδος. Τέτοιες ελλείψεις έχουμε, σε πολύ φτηνά φάρμακα που όμως είναι απαραίτητα».

Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αντί να αναφερθεί σε οποιαδήποτε διαδικασία ελέγχου και επιβολής περιορισμών στην κερδοσκοπία των εταιρειών, αρκέστηκε να αποδώσει το πρόβλημα στην… Κίνα.

«Η κρίση της πανδημίας, ο κορονοϊός, έφερε πολλά τέτοια προβλήματα. “Έκλεισε” η Κίνα που παρήγαγε μεγάλο μέρος της πρώτης ύλης. Ήταν πιο δύσκολη η μεταφορά και οι παραδόσεις με τα καράβια. Αυτό έφερε μεγάλες αλλαγές στην αγορά».

Παραδέχθηκε επίσης ότι πρόβλημα «είναι οι παράλληλες εξαγωγές. Κάθε φορά δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες και απαγόρευση για παράλληλες εξαγωγές, όταν υπάρχουν ελλείψεις».

Οι αντιδράσεις των τηλεθεατών ήταν ταχύτατες. Όπως μετέφεραν οι δημοσιογράφοι, μητέρα 12χρονου παιδιού με σπάνιο σύνδρομο που χρειάζεται ένα κατά τα άλλα πολύ φτηνό φάρμακο, δεν μπορεί να το βρει κανονικά στα φαρμακεία εδώ και ένα χρόνο, λόγω των ελλείψεων.

Πρόκειται τόσο για χάπια όσο και σιρόπια που «έλειψαν από παιδιά, όπως για νευρομυικά νοσήματα, τον τελευταίο καιρό», επιβεβαίωσε η κα Γκάγκα. «Έχουμε συζητήσει με ΕΟΦ και ΕΦΕΤ. Για ορισμένα από αυτά η έλλειψη είναι παγκόσμια … για ορισμένα από αυτά προσπαθούμε να παραχθούν στην Ελλάδα, αλλά η όλη διαδικασία είναι αργή, δεν μπορεί να γίνει σε ένα μήνα», παρότι λίγο πριν είχε προσδιορίσει το πρόβλημα στην αρχή της πανδημίας, δηλαδή δύο και πλέον χρόνια πριν.

Μάλιστα, επανέφερε το θέμα της τιμής του φαρμάκου ως μείζονα παράγοντα, δηλαδή πρακτικά την κερδοσκοπία των φαρμακευτικών. «Δεν είναι τα πανάκριβα φάρμακα που μας λείπουν, είναι τα φτηνά. Αυτό είναι το πρόβλημα. Για τα λεμφώματα π.χ. το φάρμακο που λείπει είναι το πιο φτηνό απ’ όλα. Δεν είναι τα καινούργια φάρμακα, είναι τα παλιά».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις