Δεκτό από την κυβερνητική πλειοψηφία έγινε από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία (επί της αρχής και επί των επίμαχων άρθρων που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης). Επί 297 ψηφισάντων, 156 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «ναι», ενώ 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι».

Κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα είχε πει ότι ο στόχος ενός συστήματος υγείας δεν είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, αλλά ασφαλείς υπηρεσίες. Η κ. Γκάγκα είπε ότι το σύστημα φυλλοροεί εδώ και χρόνια και η απάντηση δεν είναι τα 2.000 ευρώ μισθό για τους γιατρούς που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δώσαμε 2.000 ευρώ αφορολόγητα και ήρθαν ελάχιστοι. Δεν είναι το οικονομικό το πρώτο κίνητρο, αλλά η εξειδίκευση εργασίας, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια που μπορεί να έχει ένας γιατρός», είπε η κ. Γκάγκα, αναφερόμενη στη δυνατότητα που δίδεται στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο έως δύο απογεύματα την εβδομάδα.

Η κ. Γκάγκα, που κάλεσε όλες τις δυνάμεις να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, είπε ότι ακόμα και εάν δεν το πράξουν «το νομοσχέδιο θα περάσει, και θα είναι καλό για την κοινωνία». Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι και πάλι του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα συνεχίσει με συνέπεια και με σταθερότητα να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη, σε κάθε γιατρό και κάθε εργαζόμενο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

ΠΙΣ: Να αποσυρθεί το άρθρο 10

Την απόσυρση του άρθρου 10 από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη και προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, ζήτησε για άλλη μία φορά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Ο ΠΙΣ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έστω την ύστατη στιγμή πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή, να αποτρέψει την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο σύνολο του ιατρικού κόσμου, ενώ θα βλάψει και την εξυπηρέτηση των πολιτών στο ΕΣΥ.

Παράλληλα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προέτρεψε το υπουργείο Υγείας να προσέλθει σε διάλογο από την αρχή, ώστε να συζητηθούν νέες βελτιωτικές κινήσεις για το δημόσιο σύστημα υγείας που θα επιφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ θα συμβάλλουν και στην αποδοτικότερη εργασία των ιατρών.

Την απόσυρση του Νομοσχεδίου ζήτησαν τα μέλη του ΙΣΑ

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στο Σχέδιο Νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη έδωσαν και οι γιατροί μέλη του ΙΣΑ. Ειδικά για το άρθρο 10 τόνισαν ότι αλλάζει το βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση, των ασθενών στις δομές υγείας.

Επισήμαναν ότι οι αλλαγές αποβαίνουν τόσο εις βάρος του ασθενή, στον οποίο μετακυλίεται το κόστος, όσο και εις βάρος του γιατρού, στον οποίο επιβάλλεται υπερεργασία, για να μπορέσει να επιβιώσει.

Ο ΙΣΑ ζήτησε ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των μισθών των νοσοκομειακών ιατρών στα Ευρωπαϊκά επίπεδα, προκειμένου να μπορούν να επιβιώσουν και να ασκούν το εκπαιδευτικό τους έργο.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Είμαστε αντίθετοι με πολιτικές που υποβαθμίζουν το σύστημα υγείας και τον Έλληνα γιατρό και ενώνουμε τις δυνάμεις του ιατρικού κόσμου, για εκείνο που πιστεύουμε ότι είναι το δίκαιο και το ηθικό. Θέλουμε μια στρατηγική που θα υπηρετήσει την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας. Το Σύστημα Υγείας πρέπει να ενισχυθεί με προσλήψεις προσωπικού και αυξήσεις μισθών. Θέλουμε ο γιατρός να μένει στην πατρίδα μας ασκώντας το έργο του με αξιοπρέπεια και ο ασθενής να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα με την οικονομική του κατάσταση».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις