Η αφρικανική σκόνη θα «πνίξει» την Αθήνα - Επικίνδυνο «κοκτέιλ» με ρύπανση, τι πρέπει να προσέξουμε
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης εξηγεί στο Action24 ποιες ομάδες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο και ποια μέτρα προστασίας μπορούμε να πάρουμε.
Ισχυρό κύμα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να καλύψει μεγάλο τμήμα της χώρας σήμερα και αύριο, Πέμπτη 15 και Παρασκευή 16 Μαΐου, προκαλώντας ανησυχία ειδικά σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.


Μιλώντας στο Action24, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, τόνισε: «Η πρώτη προτεραιότητα είναι οι χρόνια αναπνευστικοί ασθενείς. Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας αποτελεί κύριο παράγοντα παρόξυνσης της νόσου, και στους ασθενείς με αναπνευστικό άσθμα και σε όσους έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια».
Η δεύτερη ομάδα, είπε, «είναι οι άνθρωποι με καρδιαγγειακά νοσήματα». «Κι εκεί υπάρχει ένας μηχανισμός που τα σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στον πνεύμονα και από εκεί, μέσω της επικοινωνίας που υπάρχει με το αίμα, να μπουν μέσα και να κάνουν μία φλεγμονή στους ασθενείς που έχουν ήδη υπόστρωμα καρδιαγγειακών νοσημάτων», εξήγησε ο Στέλιος Λουκίδης.
«Έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι αυτή η περιβαλλοντική έκθεση, μπορεί να αυξήσει την νοσηρότητα αυτών των νοσημάτων», υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Ο βαθμός της επιβάρυνσης εξαρτάται από τη διάρκεια της έκθεσης, ωστόσο ο Στέλιος Λουκίδης υπογράμμισε ότι «οι επαναλαμβανόμενες τέτοιες εκθέσεις μπορούν να αλλάξουν κατά μεγάλο ποσοστό την κλινική εικόνα σε ανθρώπους με χρόνια νοσήματα». «Επιπλέον, μπορεί να είναι και ένας παράγοντας ανάπτυξης νοσημάτων όπως το άσθμα, σε παιδιά που εκτίθενται συχνά σε τέτοιες καταστάσεις», ανέφερε.
Η άσκηση και η χρήση μάσκας
Τόνισε βέβαια ότι η επαφή με την αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και στο γενικό πληθυσμό.
«Μπορεί να προκαλεί έναν ερεθισμό κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού, στα μάτια, στη μύτη, στον φάρυγγα. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι καλό είναι να μην κάνουμε άσκηση αυτές τις ημέρες», πρόσθεσε.
«Χρειάζεται να πίνουμε υγρά, να ενυδατωνόμαστε και σίγουρα, όταν αισθανθούμε κάτι, καλό είναι να πάμε σε κάποιο δροσερό μέρος και σε κάποιο μέρος που θα αποφύγουμε την περαιτέρω έκθεση», εξήγησε ο Στέλιος Λουκίδης.
Όσον αφορά την επιλογή χρήσης μάσκας, σημείωσε: «Αν αποφασίσει κανείς να βάλει μάσκα, θα πρέπει να βάλει μάσκα υψηλής προστασίας. Η χειρουργική μάσκα δεν κάνει τίποτα».