Η λίστα με τα κοινά μεταπτυχιακά ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων
Ποια προγράμματα Joint ή Dual Master σε συνεργασία με ξένα ανώτατα ιδρύματα εγκρίθηκαν με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης.

«Πράσινο φως» για 74 νέα κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα (Joint ή Dual Master) από ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια σε συνεργασία με ξένα διακεκριμένα ανώτατα ιδρύματα άναψε το υπουργείο Παιδείας.
Η απόφαση αυτή, που αποτελεί επιστέγασμα της αξιολόγησης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), ανοίγει νέους ορίζοντες για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την καινοτομία.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των εγκεκριμένων προτάσεων ανέρχεται στα 94 εκατ. ευρώ, με την πλειοψηφία των χρημάτων, περίπου 80 εκατ. ευρώ, να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ("Ελλάδα 2.0"). Το υπόλοιπο ποσό, περίπου 12 εκατ. ευρώ, καλύπτεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τον Φ.Π.Α. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, η οποία είχε αυξηθεί κατά 42 εκατ. ευρώ μετά από απόφαση τροποποίησης της σχετικής ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, σηματοδοτεί τη δέσμευση της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της ακαδημαϊκής προσφοράς της χώρας.
Συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα
Μεταξύ των 74 εγκεκριμένων μεταπτυχιακών, ξεχωρίζουν συνεργασίες με μερικά από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια παγκοσμίως:
- ΕΚΠΑ - Yale University
- ΑΠΘ - Harvard University
- ΔΠΘ - Sorbonne Université
- Πάντειο Πανεπιστήμιο - Columbia University
- Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας - Boston University
- Γεωπονικό Πανεπιστήμιο - University College London
- Πολυτεχνείο Κρήτης – ETH Zurich
- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Columbia University New York
- Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Heidelberg University
- Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Imperial College London
Αυτές οι συνεργασίες αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τον διεθνή προσανατολισμό των ελληνικών ΑΕΙ, προωθώντας τη διάχυση καλών πρακτικών, τη δημιουργία καινοτόμων επιστημονικών πεδίων και παρέχοντας πολλαπλά οφέλη στους φοιτητές.
Σοφία Ζαχαράκη: «Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο ανοίγει τους ορίζοντές του»
Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη, τονίζοντας: «Μέσα από την ακαδημαϊκή σύμπλευση των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ με καταξιωμένα διεθνή πανεπιστήμια και την τελική έγκριση 74 νέων, κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε καινοτόμους επιστημονικούς τομείς και υψηλού επιπέδου γνωστικά αντικείμενα, ενισχύουμε τον διεθνή προσανατολισμό της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας. Αξιοποιούμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου».
Η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε επίσης την επιθυμία για τη δημιουργία μιας ισχυρής κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια, αξιοποιώντας την έρευνα και τη γνώση προς όφελος τόσο των φοιτητών όσο και της ακαδημαϊκής κοινότητας. «Μας γεμίζει αισιοδοξία η μεγάλη ανταπόκριση των ιδρυμάτων μας στην σχετική πρόσκληση, αποδεικνύοντας το υψηλό δυναμικό, την αυτοπεποίθηση, αλλά και τη φιλοδοξία του ελληνικού πανεπιστημίου, να κατακτήσει εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη», πρόσθεσε.
Τα νέα προγράμματα εντάσσονται στο πλαίσιο της Πρόσκλησης για τη «Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ» του Έργου «Πανεπιστήμια Αριστείας», το οποίο υλοποιείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Στόχος είναι η προώθηση της ποιότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων, εδραιώνοντας τη θέση τους στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη.