Την Τρίτη συνεδριάζουν οι Πρυτάνεις - Στο τραπέζι της Συνόδου οι διαγραφές φοιτητών
Στο «μικροσκόπιο» των πρυτανικών αρχών οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τους αιώνιους φοιτητές και την «τελευταία ευκαιρία» στους τελειόφοιτους.

Την Τρίτη (8/7) αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες της 109ης Συνόδου Πρυτάνεων, με τις διαγραφές φοιτητών να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Η Σύνοδος θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στην Ανάβυσσο, υπό την προεδρεία του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και με προεδρεύουσα την καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στο Προεδρείο θα βρίσκονται επίσης ο καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο καθηγητής Αθανάσιος Κατσής , πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Last call για 35.000 ενεργούς φοιτητές – Ποιους αφορά
Στο επίκεντρο της Συνόδου των Πρυτάνεων των δημόσιων ΑΕΙ αναμένεται να βρίσκεται η αντιμετώπιση του ζητήματος των «αιώνιων» φοιτητών, καθώς και η τελευταία ευκαιρία σε όσους προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Πρόκειται για θέματα που απασχόλησαν και την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό νωρίτερα την Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, η ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» αφορά όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 75% των μονάδων του προγράμματος σπουδών τους και έχουν συμμετάσχει με επιτυχία σε τουλάχιστον δύο εξεταστικές των τελευταίων δύο ακαδημαϊκών ετών.
Αυτοί οι φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν τη φοίτησή τους για έως δύο επιπλέον εξάμηνα, ή και τρία εξάμηνα σε περιπτώσεις που απαιτείται πρακτική, πτυχιακή ή διπλωματική εργασία. Εκτιμάται ότι η ρύθμιση θα επηρεάσει περισσότερους από 35.000 παλιούς αλλά ενεργούς σπουδαστές.

Διαγραφή ανενεργών φοιτητών: Τέλος εποχής για τους «αιώνιους»
Πέραν της παροχής ευκαιριών, επαναβεβαιώθηκε η διαγραφή ανενεργών σπουδαστών τετραετών προγραμμάτων τον προσεχή Σεπτέμβριο. Πρόκειται για φοιτητές οι οποίοι το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 είχαν ήδη υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης των προγραμμάτων τους, καθώς σύντομα εκπνέει η τετραετής περίοδος χάριτος που είχε δοθεί τότε.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη σύσκεψη, στους καταλόγους των δημόσιων ΑΕΙ παραμένουν αυτή τη στιγμή φοιτητές που έχουν εγγραφεί ακόμη και από τη δεκαετία του 1930, ενώ οι εγγεγραμμένοι από τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980 ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Η «εκκαθάριση» των καταλόγων αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τους ποιοτικούς δείκτες των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς θα αποτυπώνεται μια πιο ακριβής εικόνα των ενεργών φοιτητών, ενώ παράλληλα θα απελευθερωθούν εργατοώρες του διοικητικού προσωπικού.
Ποια άλλα θέματα είναι στην ατζέντα των Πρυτάνεων
Στην ατζέντα των Πρυτάνεων θα βρεθούν – μεταξύ άλλων – τα ακόλουθα θέματα:
- Στρατηγικός Σχεδιασμός των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
- Κρίσιμα ερωτήματα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας και την αναγνώριση τίτλων: Αναμένεται συζήτηση γύρω από το αν η αναγνώριση τίτλων αποτελεί τεκμήριο ή ουσιώδη διαφορά.
- Ψηφιακός μετασχηματισμός στα Ελληνικά Πανεπιστήμια: Με συν-σχεδιασμό οδικού χάρτη για μια επιτυχημένη και αποδοτική ψηφιακή μετάβαση.
- Το Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο και ο Οδικός Χάρτης έως το 2029: Εισήγηση από τη Δρ. Τάνια Κολυμπάρη, Διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
- Λειτουργικά προβλήματα των ΑΕΙ λόγω έλλειψης διοικητικού προσωπικού.
- Φοιτητική μέριμνα.
- Συμμετοχή της Συνόδου Πρυτάνεων στην European University Association.

