Αιώνιοι φοιτητές: 290.000 διαγράφονται – Ποιοι θα έχουν τελευταία ευκαιρία για τις σπουδές
Περισσότεροι από τους κατοίκους της Λάρισας είναι οι εγγεγραμμένοι, αλλά ανενεργοί φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια ακόμη και από τη δεκαετία του 1930.

Σε 290.000 ανέρχονται οι «αιώνιοι» φοιτητές για τους οποίους πλησιάζει η ώρα της διαγραφής. Για ένα μέτρο σύγκρισης ο πληθυσμός της Λάρισας είναι 270.000. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα το τελικό χρονοδιάγραμμα για την εκκαθάριση του δυναμικού των πανεπιστημίων από φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στους καταλόγους των δημόσιων ΑΕΙ παραμένουν αυτή τη στιγμή φοιτητές που έχουν εγγραφεί ακόμη και από τη δεκαετία του 1930, ενώ οι εγγεγραμμένοι από τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980 ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Η «εκκαθάριση» των καταλόγων αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τους ποιοτικούς δείκτες των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς θα αποτυπώνεται μια πιο ακριβής εικόνα των ενεργών φοιτητών, ενώ παράλληλα θα απελευθερωθούν εργατοώρες του διοικητικού προσωπικού.
Σοφία Ζαχαράκη: Τελευταία ευκαιρία για 35.000 «αιώνιους» φοιτητές
Την εφαρμογή της νέας ρύθμισης για τη διαγραφή των ανενεργών φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια επιβεβαίωσε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, διευκρινίζοντας ότι περίπου 35.000 αιώνιοι φοιτητές θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ σχεδόν 290.000 άτομα θα διαγραφούν από τους φοιτητικούς καταλόγους.
Όπως εξήγησε, η διάταξη αφορά φοιτητές που έχουν περάσει το 75% των μαθημάτων ή μονάδων τους και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια. «Θα έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε δύο ακόμη εξάμηνα», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η παρουσία στις εξεταστικές αποτελεί κρίσιμο στοιχείο διατήρησης του φοιτητικού status.
Η ρύθμιση, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, βελτιώνει το ήδη υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, αποτυπώνοντας τη βούληση του Πρωθυπουργού να δοθεί «μια τελευταία ευκαιρία σε ανθρώπους που είναι πολύ κοντά στο πτυχίο». Παράλληλα, διατηρεί κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς δεν θα διαγράφονται φοιτητές με αναπηρία άνω του 50%, γονείς παιδιών έως 8 ετών, εργαζόμενοι άνω των 20 ωρών την εβδομάδα και αθλητές με απαιτητικό πρόγραμμα.
