«Η Ρωσία απείλησε την Ουκρανία με αιώνιο πόλεμο» - Το παρασκήνιο των συνομιλιών
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που ξεκίνησαν την Παρασκευή (16/5), με την πρώτη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη, η οποία διήρκησε κάτι περισσότερο από μιάμιση ώρα.
Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές ανακοίνωσαν μετά τη λήξη των συνομιλιών ότι συζήτησαν την πιθανότητα μιας κατάπαυσης του πυρός, τη διοργάνωση συνάντησης μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι και συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, 1.000 από κάθε πλευρά. Αν η ανταλλαγή προχωρήσει, θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι τώρα, τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Η Μόσχα επιθυμεί ειρήνη;
Οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα έπρεπε να είχαν προαναγγείλει μια νέα εποχή διπλωματίας για την επίλυση της μεγαλύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντ' αυτού, το πλαίσιο, η συντομία και τα περιορισμένα αποτελέσματά τους έδωσαν στους σκεπτικιστές περισσότερους λόγους να αμφιβάλλουν ότι η Μόσχα επιθυμεί την ειρήνη.
Η ρωσική αντιπροσωπεία δήλωσε «ικανοποιημένη» με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, λέγοντας πως είναι «έτοιμη να συνεχίσει τις επαφές». Η Ρωσία δηλώνει «ικανοποιημένη» από τις συνομιλίες και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη κάλυψε - κατά τα φαινόμενα - τον διττό στόχο της Μόσχας: να επιδείξει προθυμία για ειρήνη χωρίς να δώσει τίποτα.
Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες διήρκησαν λιγότερο από δύο ώρες, το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Το μόνο ουσιαστικό πράγμα που προέκυψε από τη συνάντηση ήταν η ανταλλαγή κρατουμένων, η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής. Είναι ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ίσως, αλλά δεν φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά. Εξακολουθεί να υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσά τους όσον αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα της επικράτειας, των εγγυήσεων ασφαλείας και της κατάπαυσης του πυρός.

Τι θα κάνει ο Τραμπ
Το επιχείρημα της Ρωσίας κατά μιας άμεσης εκεχειρίας 30 ημερών είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες που πρέπει πρώτα να διευθετηθούν πριν εφαρμοστεί, όπως ο τρόπος με τον οποίο θα παρακολουθείται. Μια κατάπαυση του πυρός 30 ημερών προτάθηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ και συμφωνήθηκε από την Ουκρανία πριν από δύο μήνες. Η Μόσχα είναι ικανοποιημένη, αλλά το Κίεβο και η Ευρώπη δεν είναι. Το ερώτημα, όπως πάντα, είναι: τι θα γίνει με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Η Ρωσία απείλησε την Ουκρανία με «αιώνιο πόλεμο» κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, γράφει το Sky News, επικαλούμενο πηγή από την ουκρανική αντιπροσωπεία. Η ουκρανική πηγή είπε ότι οι Ρώσοι δεν ήταν έτοιμοι για τεχνικές συνομιλίες σχετικά με την εκεχειρία, περιμένοντας από τους ανωτέρους τους να τους δώσουν τέτοια εξουσιοδότηση.
Νωρίτερα, άλλη πηγή είχε χαρακτηρίσει στο Reuters και στο Γαλλικό Πρακτορείο «απαράδεκτες» τις απαιτήσεις της Μόσχας, σημειώνοντας ότι: «Οι Ρώσοι εκπρόσωποι προβάλλουν απαράδεκτες απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα όσα συζητήθηκαν πριν από τη συνάντηση», συμπεριλαμβανομένης «της αποχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων από μεγάλα τμήματα του ουκρανικού εδάφους που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία».

«Απαράδεκτες» απαιτήσεις της Μόσχας
Κάθε πλευρά έθεσε το δικό της όραμα για μια μελλοντική εκεχειρία, τόνισε, λέγοντας πως η ουκρανική πλευρά ζήτησε συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών κρατών. «Η ουκρανική πλευρά ζήτησε άμεσες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των κρατών. Έχουμε λάβει υπόψη αυτό το αίτημα», ανέφερε ο Μεντίνσκι. Μετά τη λήξη των συνομιλιών ουκρανικές πηγές κατηγόρησαν τη ρωσική πλευρά για «απαράδεκτες» απαιτήσεις της Μόσχας. Νωρίτερα, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των μερών, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη «προγραμματιστεί» μέχρι στιγμής.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά, θα θέσουν γραπτώς τους όρους τους για την κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις απευθείας συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης σήμερα συμφώνησαν κατ’ αρχήν να συναντηθούν ξανά για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. Ο Φιντάν, που προήδρευσε στις συνομιλίες μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών διαπραγματευτών, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν 1.000 αιχμαλώτους πολέμου η καθεμία, σε μια κίνηση που εντάσσεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, οι δύο πλευρές θα θέσουν γραπτώς η μία στην άλλη τους όρους τους για την κατάπαυση του πυρός.
«Την επόμενη φορά ο αριθμός των περιφερειών θα είναι 5»
Σύμφωνα με αμερικανικές και τουρκικές πηγές η Ρωσία επέμεινε στην αδιάλλακτη στάση για πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Η ουκρανική πλευρά το αρνήθηκε κατηγορηματικά. Σε απάντηση, η ρωσική αντιπροσωπεία είπε: «Την επόμενη φορά ο αριθμός των περιφερειών θα είναι πέντε». Η Μόσχα επίσης δεν υποστήριξε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός για 30 ημέρες.
Τηλεφωνική Τραμπ με ηγέτες
Ο πρόεδρος Ζελένσκι και οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ την Παρασκευή, καθώς πραγματοποιούνταν απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία. Κατηγόρησαν τον Πούτιν ότι απέτυχε να συζητήσει μια ειρηνευτική συμφωνία.