Καταγγελία της παράταξης Μπακογιάννη: Η δημοτική αρχή Δούκα εγκαταλείπει το Θέατρο Εμπρός
Η παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη καταγγέλλει τη δημοτική αρχή και τον Χάρη Δούκα για εγκαταλείψει του Θεάτρου Εμπρός και για έλλειψη σχεδίου.

Την κατάσταση που επικρατεί στο Θέατρο Εμπρός καταγγέλλει η παράταξη «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη. Με ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για εγκατάλειψη του εμβληματικού χώρου από τη δημοτική αρχή του Χάρη Δούκα.
«Η δημοτική αρχή Δούκα, με σημερινή εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταγγέλλει τη σύμβαση για το θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή και αποσύρεται από κάθε σχέδιο αξιοποίησης του ιστορικού κτιρίου. Μια απόφαση που σηματοδοτεί την πλήρη εγκατάλειψη ενός εμβληματικού δημόσιου χώρου και φέρει καθαρά τη σφραγίδα του δημάρχου», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και συνεχίζει:
«Το Εμπρός πέρασε στον Δήμο Αθηναίων το 2023, έπειτα και από απαίτηση των κατοίκων της περιοχής και ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, με στόχο την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του ως σύγχρονος και ζωντανός πολιτιστικός χώρος. Μάλιστα τότε είχε ψηφίσει υπέρ της απόφασης η παράταξη του ΠΑΣΟΚ.
Για εμάς, ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αναβάθμισης της Αθήνας: Το Θέατρο του Λυκαβηττού, το Αναπαυτήριο του Πικιώνη, το Εθνικό Τυπογραφείο, το κολυμβητήριο στο Ζάππειο και το Βότρυς, όλα αποκτήθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων την τετραετία 2019-2022 με σχέδιο και επιμονή.
Η σημερινή διοίκηση, ενάμιση χρόνο τώρα, δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Δεν απαντά, δεν παρουσιάζει κανένα σχέδιο παρά τις επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες στο Δημοτικό Συμβούλιο φορέων και κατοίκων».
Και καταλήγει: «Τελικά με τη σημερινή εισήγηση συντάσσεται με τους λίγους που θέλουν την Αθήνα να κάνει βήματα πίσω και όχι με τους πολλούς που θέλουν να πάει μπροστά. Όπως με τον λόφο του Στρέφη, έτσι και τώρα οι καταληψίες επικράτησαν των δημοτών».

Όπως αναφέρει η Wikipedia, το Θέατρο στο Παλιό Τυπογραφείο του Εμπρός ή Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ είναι θεατρικός χώρος στη συνοικία Ψυρρή του δήμου Αθηναίων, σε διατηρητέο κτίριο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 και το οποίο αρχικά λειτουργούσε ως τυπογραφείο της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ.
Από το 1988 έως το 2007 λειτούργησε για πρώτη φορά ως θέατρο. Αν και ανήκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, το 2011 κατελήφθη από την καλλιτεχνική «Κίνηση Μαβίλη» και έκτοτε χρησιμοποιείται ως αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο.
Τον Μάρτιο του 2022 ο χώρος παραχωρήθηκε από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου στον δήμο Αθηναίων και συνέχισε να λειτουργεί ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος.