Οι Νεάντερταλ είχαν ξεχωριστές προτιμήσεις στο μαγείρεμα - Η απίστευτη ανακάλυψη
Ευρήματα σε δύο σπηλιές στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πρωτοφανή στοιχεία για την καθημερινότητα των προϊστορικών προγόνων μας.

Οι εντάσεις και οι καβγάδες γύρω από τη μαγειρική μπορούν να χτυπήσουν «κόκκινο» και τα τηλεοπτικά ριάλιτι που σχετίζονται με το θέμα είναι χαρακτηριστικά.
Τώρα όμως οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμη και οι προϊστορικοί μας πρόγονοι είχαν ξεχωριστές προτιμήσεις όσον αφορά την προετοιμασία του φαγητού.

Αρχαιολόγοι που μελετούν οστά ζώων που ανακαλύφθηκαν σε δύο σπηλιές στο βόρειο Ισραήλ ανακάλυψαν ότι διαφορετικές ομάδες Νεάντερταλ, οι οποίες ζούσαν περίπου την ίδια εποχή, ετοίμαζαν τα γεύματά τους από ζώα με διαφορετικούς τρόπους.
«Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε όλο τον πληθυσμό των Νεάντερταλ, υπάρχουν αρκετές ξεχωριστές ομάδες που έχουν διαφορετικούς τρόπους να κάνουν πράγματα, ακόμη και για δραστηριότητες που σχετίζονται τόσο πολύ με την επιβίωση», δήλωσε η Αναέλ Τζάλον, από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.
Ίδια εργαλεία, διαφορετικές προτιμήσεις
Γράφοντας στο περιοδικό Frontiers in Environmental Archaeology, η Τζάλον και οι συνεργάτες της αναφέρουν πώς μελέτησαν σημάδια κοπής σε 249 θραύσματα οστών που χρονολογούνται από 70.000 έως 50.000 χρόνια πριν από το σπήλαιο Αμούντ και 95 θραύσματα οστών που χρονολογούνται μεταξύ 60.000 και 50.000 ετών πριν από το σπήλαιο Κεμπάρα.
Τα σπήλαια απέχουν περίπου 70 χιλιόμετρα μεταξύ τους και κατοικούνταν από Νεάντερταλ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και οι δύο ομάδες είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούσαν παρόμοια εργαλεία με βάση τον πυρόλιθο.
Η ανάλυση των θραυσμάτων από τους ερευνητές, τα οποία ανακτήθηκαν από τα σπήλαια τη δεκαετία του 1990, επιβεβαίωσε προηγούμενα ευρήματα ότι και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια διατροφή με ζώα όπως οι ορεινές γαζέλες και τα ελάφια.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια λεπτομερή ανάλυση των σημαδιών κοπής στα οστά από τα δύο σπήλαια, βρίσκοντας σειρά διαφορών μεταξύ των ευρημάτων από τα δύο σημεία.
Μερικές από αυτές σχετίζονταν με τον τύπο του ζώου ή του μέρους του σώματος που θανάτωναν οι Νεάντερνταλ, αλλά αυτοί οι παράγοντες δεν εξηγούσαν όλες τις διαφορές, όπως διαπίστωσαν.
Η ομάδα προτείνει μια σειρά από πιθανές εξηγήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ότι διαφορετικές ομάδες Νεάντερταλ είχαν διαφορετικές τεχνικές θανάτωσης, γεγονός που μπορεί να αποκαλύπτει διαφορετικές προτιμήσεις στο φαγητό.
«Είναι είτε, για παράδειγμα, οι προτιμήσεις στο φαγητό που οδηγούν σε διαφορετικούς τρόπους προετοιμασίας του κρέατος και στη συνέχεια κοπής του, είτε απλώς διαφορές στον τρόπο που μαθαίνουν πώς να κόβουν το κρέας», δήλωσε η Τζάλον.
«Επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ένας μονολιθικός πολιτισμός Νεάντερταλ»
Από την πλευρά του, ο Δρ. Ματ Πόουπ, του University College London, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, δήλωσε ότι η μελέτη προστέθηκε στην έρευνα που δείχνει ότι διαφορετικές ομάδες Νεάντερταλ είχαν διαφορετικούς τρόπους κατασκευής εργαλείων και μερικές φορές χρησιμοποιούσαν διαφορετικά κιτ εργαλείων.
«Αυτά που μελετώνται δεν είναι απλώς σημάδια κοπής, αυτές είναι οι χειρονομίες και οι κινήσεις των ίδιων των Νεάντερταλ, τόσο υποβλητικές για εμάς όσο τα αποτυπώματα ή τα σημάδια χεριών σε έναν τοίχο σπηλιάς», τόνισε.
«Η μελλοντική έρευνα θα βοηθήσει στη διάκριση μεταξύ των εναλλακτικών (εξηγήσεων), αλλά η μελέτη αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση ότι δεν υπάρχει μονολιθικός πολιτισμός Νεάντερταλ και ότι ο πληθυσμός τους περιείχε πολλές ομάδες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και περιοχές, που ζούσαν στο ίδιο τοπίο, με ίσως αρκετά διαφορετικούς τρόπους ζωής», υπογράμμισε ο Πόουπ.