Kiss Cam: Η κάμερα που αγαπάει το φιλί αλλά όχι το ψέμα - Συμβουλές για συναυλίες με... ασφάλεια
Αυτό που ξεκίνησε ως διασκέδαση, εξελίχθηκε σε κοινωνική πίεση και πολλές φορές δημόσιο ρεζίλι όπως η περίπτωση του CEO της εταιρείας δεδομένων Astronomer και η HR manager εμφανίστηκαν στην οθόνη αγκαλιά...άλλα ήταν παράνομοι.

Πας αμέριμνος σε μια συναυλία των Coldplay για να ακούσεις το Fix You, να φωτίσεις τον ουρανό με το βραχιολάκι LED και να ζήσεις μια ρομαντική στιγμή με το ταίρι σου (ή αυτό που νομίζεις πως είναι το ταίρι σου). Κι εκεί που όλα κυλούν ονειρικά… μπαμ, εμφανίζεσαι στη γιγαντοοθόνη. Η Kiss Cam σε εντοπίζει. Το κοινό ζητά το φιλί. Και τότε εσύ… τρέχεις.
Όχι, δεν είναι σενάριο. Είναι πραγματικότητα. Συνέβη στη Σαντομιγγίκα, σε συναυλία των Coldplay. Το ζευγάρι στην κάμερα έμοιαζε τρυφερό, μέχρι που εκείνος κατάλαβε ότι τον τραβά η κάμερα. Αντί να φιλήσει την κοπέλα, σηκώθηκε σαν να χτύπησε σειρήνα πολέμου και εξαφανίστηκε. Το βίντεο έγινε viral, το TikTok πήρε φωτιά, και κάποιοι σχολίασαν ότι «η γυναίκα του θα μάθει τα πάντα πριν καν τελειώσει το Yellow».Και κάπως έτσι, η Kiss Cam απέδειξε ξανά ότι δεν είναι απλώς για γέλια. Είναι για… δράματα.
Η αμήχανη ιστορία της Kiss Cam
Η Kiss Cam, σύμφωνα με το απολαυστικό άρθρο του Deadspin, είναι μια αμερικανική παράδοση που ξεκίνησε από τα γήπεδα μπέιζμπολ και μπάσκετ στις δεκαετίες του '80 και του '90. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς ποιος την ξεκίνησε – σαν να γεννήθηκε από μόνη της, κάπου ανάμεσα σε ένα timeout και μια διακοπή λόγω βροχής.
Η λογική ήταν απλή: οι κάμερες ψάχνουν στο κοινό, βρίσκουν ένα ζευγάρι, τους προβάλλουν στο γιγαντο-κάδρο και τους πιέζουν (με αγάπη) να φιληθούν. Το κοινό ενθουσιάζεται. Αν φιληθούν, ζητωκραυγές. Αν όχι, αποδοκιμασίες ή χειρότερα, επεξεργασία του στιγμιότυπου από τα social media.
Αυτό που ξεκίνησε ως διασκέδαση, εξελίχθηκε σε κοινωνική πίεση και πολλές φορές δημόσιο ρεζίλι. Όπως αναφέρει και το άρθρο, έχουν υπάρξει άνθρωποι που σήκωσαν χαρτιά που έγραφαν «είναι η αδερφή μου!», τύποι που έφαγαν άκυρο μπροστά σε 30.000 θεατές, ζευγάρια που χώρισαν λίγα λεπτά μετά το ημίχρονο. Και φυσικά, άνθρωποι που δεν ήξεραν ότι βρίσκονται σε παράνομο πλάνο μέχρι να το δουν στο YouTube.
Όταν το φιλί κοστίζει… πολύ
Το πρόβλημα είναι ότι η Kiss Cam δεν ξέρει αν είστε μαζί, παντρεμένοι ή αν βρίσκεστε εκεί… κρυφά. Το ξέρει όμως όλο το internet μόλις σε δει να αρνείσαι να φιλήσεις. Εκεί, δεν υπάρχει delete.
Στη συναυλία των Coldplay, το φιλί δεν ήρθε ποτέ – αλλά το αποτέλεσμα ήταν μάθημα ζωής:
- Αν έχεις παράλληλη σχέση, μην πας σε live.
- Αν πας, κάτσε πίσω από κολόνα.
- Κι αν σε δείξει η Kiss Cam… παίξ’ το ψύχραιμος. Μην τρέχεις σαν να σε κυνηγούν τα πεθερικά σου.
Γιατί όπως είπε και το Deadspin: «η Kiss Cam είναι λίγο περίεργη, λίγο περίπλοκη, και σχεδόν πάντα άβολη». Αλλά γι’ αυτό την αγαπάμε. Ή την φοβόμαστε.