Κλιματική αλλαγή: Ένας κόσμος με 7 φορές περισσότερα ακραία φαινόμενα θα πλήξει κυρίως τις νέες γενιές
Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν σε έναν πλανήτη με πολλαπλάσια ακραία φαινόμενα, δείχνουν οι έρευνες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, φαινόμενα όπως καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασίες, φωτιές και κυκλώνες αναμένεται να αυξηθούν από 2 έως 7 φορές σε σχέση με τη δεκαετία του 1960. Με τους σημερινούς ρυθμούς, η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100.
Αν, ωστόσο, ο ρυθμός ενταθεί, τότε μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 3,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, με συνέπεια το 92% των παιδιών που είναι σήμερα 5 ετών να βιώσει φονικούς καύσωνες. Παράλληλα, το 14% θα βιώσει πλημμύρες σε κάποια περίοδο της ζωής τους, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για τους καύσωνες το 1960 ήταν 16%. Η πρόβλεψη αυτή επεκτείνεται και σε άλλα φυσικά φαινόμενα, με ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά του πληθυσμού να επηρεάζονται.
Ανησυχία από τα ίδια τα παιδιά
Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα του YouGov για λογαριασμό της Greenpeace, το 80% των παιδιών που σήμερα είναι κάτω των 12 ετών ανησυχούν έντονα για την κλιματική αλλαγή. Καθώς φαίνεται, τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατά, με πρωτοφανείς καύσωνες, καταιγίδες, ξηρασίες, πλημμύρες, εξαφανίσεις ειδών και φωτιές.
Παγκόσμια δεδομένα και σενάρια
Όπως αναφέρεται στο livescience.com, οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας δημογραφικά δεδομένα για διάφορα μέρη του πλανήτη, συνδυάζοντας προβλέψεις για το μέγεθος του πληθυσμού και το προσδόκιμο ζωής, καθώς και σενάρια για κλιματικά φαινόμενα. Με αυτόν τον τρόπο, κατέληξαν στο ποσοστό κάθε πληθυσμού που θα εκτεθεί σε ακραία φαινόμενα: 52% των παιδιών που γεννήθηκαν το 2020 θα βιώσουν ακραία φαινόμενα αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, και 92% αν αυξηθεί κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου.
Επιδράσεις σε γεωργία και τροπικές περιοχές
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι, με την υπόθεση της αύξησης κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου, το 29% των παιδιών θα βιώσει τις συνέπειες της κατάρρευσης των καλλιεργειών, με τον κίνδυνο να είναι ακόμα μεγαλύτερος για τους ανθρώπους στις ΗΠΑ, στη Νότιο Αμερική, στην Υποσαχάρια Αφρική και στην Ανατολική Ασία. Τα παιδιά στις τροπικές περιοχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλη βροχόπτωση, υψηλή βιοποικιλότητα και υψηλές θερμοκρασίες, θα πληγούν περισσότερο.
Οι αβεβαιότητες είναι οι πιο επικίνδυνες
Κλείνοντας, θα έλεγε κανείς ότι αυτά είναι τα καλά νέα. Γιατί οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν έλαβαν υπόψη τους την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη γονιμότητα, τη θνησιμότητα και τη μετανάστευση. Δεν αποκλείεται η κλιματική αλλαγή να οδηγήσει σε πολεμικές συγκρούσεις για φυσικούς πόρους, ενώ κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για τις επιπτώσεις που θα προκληθούν πέρα από τα διάφορα «σημεία καμπής», προς τα οποία πλησιάζει επικίνδυνα ο πλανήτης.