Κόντρα για τη Γάζα: «Ντροπιαστική αφωνία» - «Ξεκάθαρη η θέση μας για εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια»
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα. Ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, τις πρωτοβουλίες της Αθήνας υπενθύμισε ο Τάσος Χατζηβασιλείου.

Συντονισμένα είναι τα πυρά των κομμάτων της Κεντροαριστεράς - στον απόηχο και της αποχής της Ελλάδας από το κείμενο των 24 χωρών για τη Γάζα - στην κυβέρνηση, η οποία απαντώντας στις επικρίσεις, έστειλε το μήνυμα, δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών Τάσου Χατζηβασιλείου, πως η χώρα μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για άμεση εκεχειρία, αλλά και για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.
«Η Ελλάδα έχει ως ύψιστη προτεραιότητά να βρεθεί μία λύση, ένας πιθανός συμβιβασμός και πολύ σωστά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση με την ιδιότητα του έντιμου συνομιλητή που η Ελλάδα ευτυχώς διαθέτει», υποστήριξε ο υφυπουργός, μιλώντας στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με την αντιπολίτευση να επικρίνει με σφοδρότητα νωρίτερα την κυβέρνηση για τη στάση που τηρεί στο Μεσανατολικό.
«Ντροπή αυτή η στάση»
Για «ντροπιαστική αφωνία» έκανε λόγο ο Δημήτρης Μάντζος (ΠΑΣΟΚ), καταγγέλλοντας πως η ελληνική κυβέρνηση απουσιάζει από την - όψιμη - αντίδραση της Ευρώπης και πως ο πρωθυπουργός «προέδρευσε στον ΟΗΕ και δεν βρήκε μισή κουβέντα να πει για αυτά που συζητά όλος ο πλανήτης». Όσο για τη Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), μίλησε για προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την ανυπαρξία πολυδιάστατης φιλειρηνικής πολιτικής.
Την ίδια στιγμή, η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) κατηγόρησε την ΝΔ ότι αρνείται πεισματικά να καταδικάσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου (ΝΕΑΡ) διερωτήθηκε «πώς η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε αυτήν την ντροπή; θέλω εξηγήσεις».
«Η κυβέρνηση εγκληματεί. Υπάρχει στοχοποίηση των παιδιών με πυροβολισμούς στο κεφάλι. Δεν είναι ώρα για συνθήματα και υπεκφυγές», υποστήριξε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Πάντως, ο Τάσος Χατζηβασιλείου επέμεινε πως η Ελλάδα έχει λάβει πρωτοβουλίες σε ανύποπτο χρόνο ήδη από το 2024, ζητώντας σταθερά ενεργοποίηση κάθε μηχανισμού που σχετίζεται με την ανθρωπιστική κρίση. «Για την Ελλάδα είναι αδήριτη ανάγκη η κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για λύση δυο κρατών στα όρια του 1967», υποστήριξε. «Το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί μαζικούς θανάτους και τις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης», σχολίασε από την πλευρά του ο Γιάννης Οικονόμου (ΝΔ).