Κόσοβο: Η ΕΕ ξεκίνησε να αίρει τις οικονομικές κυρώσεις - «Ανοίγει η πόρτα για δεσμούς με την Ένωση»
Η Κάγια Κάλας έκανε γνωστή την απόφαση για δεσμούς οι οποίοι εξαρτώνται από την αποκλιμάκωση της εμπόλεμης κατάστασης με τη Σερβία.
Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάγια Κάλας δήλωσε την Πέμπτη (22/5) ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει να άρει τις κυρώσεις κατά του Κόσοβου, αλλά η διαδικασία θα συνεχίσει μόνο με τη τη διαρκή αποκλιμάκωση της βίας και των εχθροπραξιών στην περιοχή.
«Ως ένδειξη της δέσμευσής μας, μπορώ να ανακοινώσω ότι η ΕΕ έχει αρχίσει να αίρει σταδιακά τα μέτρα που εισήχθησαν τον Ιούνιο του 2023», δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας σε δημοσιογράφους και προσθέτει «η απόφαση ανοίγει την πόρτα για μεγαλύτερες ευκαιρίες για διασταυρώσεις, ανάπτυξη και επίσης στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη. Αλλά εξαρτάται από τη διαρκή αποκλιμάκωση στον Βορρά.»
Η Κάλλας προέτρεψε, επίσης, τα πολιτικά κόμματα της χώρας των Βαλκανίων να τερματίσουν τις διαμάχες που έχουν εμποδίσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι απαιτούνται λειτουργικοί θεσμοί για την εξασφάλιση της ένταξης στην ΕΕ.
Η επιβολή των κυρώσεων και οι στοχεύσεις για ένταξη στην ΕΕ
Σημειώνεται πως η Ένωση επέβαλε οικονομικούς περιορισμούς στη χώρα το 2023 για τον ρόλο της στις εντάσεις στον σερβικό βορρά, όπου ο Αλβανός πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι επιδίωξε να επεκτείνει τον κυβερνητικό έλεγχο ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η χρηματοδότηση προς το Κόσοβο μειώθηκε κατά τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ (170 εκατομμύρια δολάρια).
Η Κάλλας, η οποία νωρίτερα την Πέμπτη (22/5) επισκέφθηκε επίσης τη Σερβία, δήλωσε ότι η ένωση των 27 μελών είναι ανοιχτή στη διεύρυνση και επιθυμεί το Κόσοβο να επωφεληθεί από το Σχέδιο Ανάπτυξης ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια.
«Για να συμβεί αυτό, η χώρα χρειάζεται λειτουργικούς θεσμούς που μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις μεταρρυθμίσεις και γι' αυτό ενθαρρύνω όλα τα κόμματα να σπάσουν τα πολιτικά αδιέξοδα και να σχηματίσουν γρήγορα κυβέρνηση», είπε.
Τόσο το Κόσοβο όσο και η Σερβία στοχεύουν στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά για να σημειώσουν πρόοδο πρέπει να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ τους και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις. Το 2013 τα μέρη συμφώνησαν σε διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ, αλλά έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος.