Κτηματολογικά γραφεία: Πάνω από 150 «γρηγορόσημα» με ταρίφα από 500 έως 1.000 ευρώ
Αποκαλύψεις για το κύκλωμα με τα κτηματολογικά γραφεία - Πώς λειτουργούσε - Έξι από τους συλληφθέντες είναι υπάλληλοι

Τον Σεπτέμβριο του 2024 ξεκίνησε η έρευνα των «Αδιάφθορων» για το κύκλωμα διαφθοράς στα κτηματολογικά γραφεία των Αθηνών, μετά από ανώνυμη καταγγελία που έκανε λόγο για χρηματισμό υπαλλήλων «προκειμένου να φέρουν εις πέρας εκκρεμείς αιτήσεις».
Η καταγγελία στις Εσωτερικές Υποθέσεις ανέφερε ότι ένας ιδιώτης ενεργεί ως διακανονιστής και λαμβάνει χρηματικά ποσά από 500 έως 1000 ευρώ ως «γρηγορόσημο». Στην αστυνομική επιχείρηση έγιναν συνολικά 9 συλλήψεις, εκ των οποίων οι 3 είναι ιδιώτες και οι άλλοι 6 υπάλληλοι των κτηματολογικών γραφείων σε Αθήνα, Πειραιά, Καλλιθέα και Χαλάνδρι.
Ανάμεσα τους είναι και η προϊσταμένη μίας υπηρεσίας, ενώ η δικογραφία αφορά μεταξύ άλλων το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Στην ίδια δικογραφία, περιλαμβάνονται ακόμη 56 άτομα εκ των οποίων 40 ταυτοποιήθηκαν και άπαντες κατηγορούνται για δωροδοκία υπαλλήλου, αλλά δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης αυτοφώρου.
«Κλειδί» οι συνομιλίες
Σημαντικό ρόλο στην εξάρθρωση του κυκλώματος έπαιξε η άρση απορρήτου επικοινωνιών, που έδωσε κρίσιμες συνομιλίες στους «Αδιάφθορους» προκειμένου να ταυτοποιήσουν εμπλεκόμενα πρόσωπα. Κάπως έτσι διαπιστώθηκε η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με σύμπραξη υπαλλήλων και ιδιωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι των κτηματολογικών γραφείων εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους και το ρόλο τους, λάμβαναν, μέσω ιδιωτών διεκπεραιωτών και ενδιάμεσων, χρηματικά ποσά για την «επίσπευση» έκδοσης των εγγράφων-πιστοποιητικών. Ο λόγος για αιτήσεις εξωδικαστικών διορθώσεων, αιτήσεις άρσης βαρών ακινήτων, μετεγγραφές ακινήτων κ.ά., διαδικασίες που μπορεί –χωρίς «γρηγορόσημο»- να απαιτούνταν ίσως και πάνω από 6 μήνες.
Από τους 6 μήνες στους 2
Με το ανάλογο... αντίτιμο η διαδικασία μειώνονταν συνήθως στους 2 μήνες, ενώ όπως προέκυψε από την έρευνα η καταβολή των χρηματικών ποσών γινόταν τμηματικά: αρχικά η προκαταβολή και στη συνέχεια η «εξόφλησή» μετά την έκδοση του εγγράφου - πιστοποιητικού.
Σε περίπτωση που το έγγραφο - πιστοποιητικό εκδιδόταν κανονικά, το κόστος της «επίσπευσης» κυμαινόταν μεταξύ 300 και 800 ευρώ, ανάλογα με το κτηματολογικό γραφείο που αναλάμβανε τη διεκπεραίωση, ενώ σε περίπτωση που αυτό απορριπτόταν η αμοιβή του υπαλλήλου ήταν 100 ευρώ.
Από την μέχρι σήμερα έρευνα των «Αδιάφθορων» εξακριβώθηκε η συμμετοχή των εμπλεκομένων σε τουλάχιστον 150 περιπτώσεις «επίσπευσης» εγγράφων - πιστοποιητικών, με χρηματικό όφελος που ξεπερνά τις 60.000 ευρώ και φτάνει έως τις 100.000 ευρώ. Σε έρευνες που έγιναν κατασχέθηκαν κάτι λιγότερο από 62.000 ευρώ, υπηρεσιακά έγγραφα και ιδιόχειρες σημειώσεις.