Μαγνησία: Κρούσμα ευλογιάς σε κτηνοτροφική μονάδα με 500 πρόβατα - Σε ισχύ έκτακτα μέτρα
Το περιστατικό κινητοποίησε άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες ξεκίνησαν διαδικασία ιχνηλάτησης και ελέγχους στις γύρω περιοχές, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Κρούσμα ευλογιάς των προβάτων επιβεβαιώθηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στα Κανάλια του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στη Μαγνησία, η οποία φιλοξενεί περίπου 500 ζώα.
Το περιστατικό οδήγησε σε άμεση κινητοποίηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες ξεκίνησαν διαδικασίες ιχνηλάτησης και ελέγχους στις γύρω περιοχές για να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου.
Μέτρα προστασίας και περιορισμού της νόσου
Σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, τέθηκε σε εφαρμογή μια ζώνη προστασίας τριών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Καναλίων, Κερασιάς και Κεραμιδίου. Εντός αυτής της ζώνης, απαγορεύεται κάθε μετακίνηση ζώων χωρίς άδεια, ενώ διεξάγονται εντατικοί έλεγχοι και παρακολούθηση της υγειονομικής κατάστασης των κοπαδιών.
Θανάτωση μολυσμένων ζώων και οικονομικές επιπτώσεις
Τα 500 μολυσμένα πρόβατα αναμένεται να σφαγούν και να ταφούν έως το Σάββατο, ακολουθώντας τις οδηγίες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Παρόλο που η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, προκαλεί σοβαρές οικονομικές απώλειες και έντονη ανησυχία στους κτηνοτρόφους.
Ευρύτερη επιδημιολογική έξαρση
Το συγκεκριμένο κρούσμα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κύμα κρουσμάτων ευλογιάς που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα πρόληψης και ελέγχου.
Τι πρέπει να κάνουμε για να καταλάβουμε έγκαιρα αν τα ζώα μας έχουν κολλήσει ευλογιά
Εξετάζουμε τακτικά τα ζώα μας (κυρίως τα πρόβατα αλλά και τα γίδια) στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στην κοιλιά, στους μαστούς, στις μασχάλες, στα γεννητικά όργανα, στη βάση της ουράς, το μέσα μέρος των μηρών (μπούτια) και σε κάθε άλλο μέρος του σώματος που δεν έχει τρίχωμα και ψάχνουμε στο δέρμα για:
- Κοκκινίλες (κόκκινες κηλίδες )
- Σπυριά, συνήθως κόκκινα, με μέγεθος από φακής έως ρεβυθιού (βλατίδες)
- Στρογγυλά μαύρα κάπαλα (εφελκίδες)
- Ανοιχτές πληγές, συνήθως στρογγυλές (έλκη).
Αν παρατηρήσουμε κάτι από τα παραπάνω ειδοποιούμε αμέσως τους Δημόσιους Κτηνίατρους της περιοχής μας και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που θα μας δώσουν.

Τι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε την μετάδοση της ευλογιάς από άλλες περιοχές της χώρας μας
- Πάντα συμβουλευόμαστε από πριν την τοπική κτηνιατρική αρχή της περιοχής μας αν πρόκειται:
- να αγοράσουμε ζώα
- να αγοράσουμε ζωοτροφές ή άλλα υλικά (π.χ. στρωμνή) που θα χρησιμοποιήσουμε στην εκτροφή μας
- Δεν επισκεπτόμαστε άλλες εκτροφές αιγοπροβάτων ούτε επιτρέπουμε επισκέπτες στην δική μας εκτροφή μας εκτός αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.
- Δεν δανειζόμαστε εργαλεία και υλικά ούτε κριάρια ή τράγους από άλλες εκτροφές.
- Ενημερώνουμε τις κτηνιατρικές αρχές αν διαπιστώσουμε παράνομες ή ύποπτες μετακινήσεις ζώων.
- Ασφαλίζουμε την είσοδο του στάβλου μας ώστε να μην μπορούν να μπουν μέσα άτομα όταν λείπουμε.
- Λειτουργούμε απολυμαντικό ποδόλουτρο στην είσοδο του στάβλου.
Υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας σε εκτροφές, σφαγεία, καθώς και κατά τη μεταφορά ζώντων ζώων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι άνθρωποι κινδυνεύουν από την Ευλογιά του προβάτου;
Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη αρρώστια δεν κολλάει στον άνθρωπο. Ωστόσο, αν κάποιος άνθρωπος επισκεφθεί μια μολυσμένη εκτροφή ή έλθει σε επαφή με μολυσμένα ζώα μπορεί να μεταφέρει άθελά του (μηχανικά) την αρρώστια σε υγιή ζώα και να τα μολύνει (π.χ. με τα χέρια του, τα παπούτσια, τα ρούχα τουκ.λ.π.).