«Mea culpa» της Google για τον φονικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία - «Αποτύχαμε να ειδοποιήσουμε»
Από τον σεισμός πέθαναν 55.000 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 100.000 λόγω της λάθος εκτίμησης στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

Σε μια ασυνήθιστη παραδοχή προχώρησε η Google αναφορικά με τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία το 2023 και τα λάθη που έγιναν με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που διαθέτει η εταιρεία.
10 εκατομμύρια άνθρωποι σε ακτίνα 157 χιλιομέτρων από το επίκεντρο θα μπορούσαν να είχαν λάβει την υψηλότερης ποιότητας ειδοποίηση δίνοντας έως και 35 δευτερόλεπτα περιθώριο για να βρουν ασφάλεια. Αντ' αυτού, στάλθηκαν μόνο 469 προειδοποιήσεις με την ένδειξη «Λάβετε μέτρα» για τον πρώτο σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ.
Η Google δήλωσε στο BBC ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν μια προειδοποίηση για «ελαφριά δόνηση» με αποτέλεσμα οι χρήστες να μην δώσουν ιδιαίτερη σημασία. Ο τεχνολογικός γίγαντας είχε δηλώσει στο βρετανικό μέσο ότι το σύστημα είχε «καλή απόδοση» σε συσκευές Android.
Τα λάθη τη μοιραία ημέρα
Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Google ήταν σε ισχύ και μετέδιδε ζωντανά την ημέρα των σεισμών - ωστόσο, υποτίμησε την ισχύ τους. «Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε το σύστημα με βάση αυτά που μαθαίνουμε σε κάθε σεισμό», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.
Ο τραγικός απολογισμός ήταν τελικά να χάσουν τη ζωή τους 55.000 άνθρωποι όταν δύο ισχυροί σεισμοί έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου 2023, και περισσότεροι από 100.000 να τραυματίζονται σοβαρά. Μάλιστα, πολλοί κοιμόντουσαν σε κτίρια που κατέρρευσαν γύρω τους όταν «χτύπησαν» οι σεισμοί.
Πώς λειτουργεί το σύστημα της Google
Το σύστημα της Google, με την ονομασία Android Earthquake Alerts (AEA), είναι σε θέση να ανιχνεύει δονήσεις από έναν τεράστιο αριθμό κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android. Επειδή οι σεισμοί κινούνται σχετικά αργά στη γη, μπορεί στη συνέχεια να σταλεί μια προειδοποίηση στους χρήστες.
Η πιο σοβαρή προειδοποίηση της Google ονομάζεται «Take Action», η οποία ενεργοποιεί έναν δυνατό συναγερμό στο τηλέφωνο ενός χρήστη - παρακάμπτοντας τη ρύθμιση «Μην ενοχλείτε» - και καλύπτοντας την οθόνη του. Αυτή είναι η προειδοποίηση που υποτίθεται ότι πρέπει να αποστέλλεται στους ανθρώπους όταν ανιχνεύεται ισχυρότερη δόνηση που θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρώπινη ζωή.
Η AEA διαθέτει επίσης μια λιγότερο σοβαρή προειδοποίηση «Be Aware», σχεδιασμένη να ενημερώνει τους χρήστες για πιθανές ελαφριές δονήσεις - μια προειδοποίηση που δεν παρακάμπτει μια συσκευή που είναι ενεργοποιημένη στη λειτουργία «Μην ενοχλείτε».
Όπως τονίζει το βρετανικό μέσο, η ειδοποίηση «Λάβετε μέτρα» ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην Τουρκία λόγω της καταστροφικής δόνησης και επειδή ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 04:17, όταν πολλοί χρήστες θα κοιμόντουσαν. Μόνο η πιο σοβαρή ειδοποίηση θα τους είχε ξυπνήσει.
Γιατί δεν δούλεψε όταν έπρεπε
Ερευνητές της Google έγραψαν στο περιοδικό Science λεπτομέρειες για το τι πήγε στραβά, επικαλούμενοι «περιορισμούς στους αλγόριθμους ανίχνευσης».
Για τον πρώτο σεισμό, το σύστημα εκτίμησε τη δόνηση μεταξύ 4,5 και 4,9 Ρίχτερ στην κλίμακα ροπής μεγέθους (MMS), ενώ στην πραγματικότητα ήταν 7,8 Ρίχτερ.
Ένας δεύτερος μεγάλος σεισμός αργότερα την ίδια ημέρα υποεκτιμήθηκε επίσης, με το σύστημα αυτή τη φορά να στέλνει ειδοποιήσεις «Take Action» σε μόλις 8.158 τηλέφωνα και ειδοποιήσεις «Be Aware» σε λίγο λιγότερο από τέσσερα εκατομμύρια χρήστες.
Μετά τον σεισμό, οι ερευνητές της Google άλλαξαν τον αλγόριθμο και προσομοίωσαν ξανά τον πρώτο σεισμό.
Αυτή τη φορά, το σύστημα δημιούργησε 10 εκατομμύρια ειδοποιήσεις «Take Action» σε όσους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο – και επιπλέον 67 εκατομμύρια ειδοποιήσεις «Be Aware» σε όσους ζουν πιο μακριά από το επίκεντρο
«Κάθε σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς αντιμετωπίζει την ίδια πρόκληση - τη ρύθμιση αλγορίθμων για συμβάντα μεγάλου μεγέθους», δήλωσε η Google στο BBC.
Αλλά η Ελίζαμπεθ Ρέντι, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Μεταλλείων του Κολοράντο, σημειώνει ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι χρειάστηκαν περισσότερα από δύο χρόνια για να ληφθούν αυτές οι πληροφορίες. «Είμαι πραγματικά απογοητευμένη που πήρε τόσο πολύ χρόνο», τόνισε. «Δεν μιλάμε για ένα μικρό γεγονός - άνθρωποι πέθαναν - και δεν είδαμε την εκτέλεση αυτής της προειδοποίησης με τον τρόπο που θα θέλαμε» κατέληξε.
Η Google αναφέρει ότι το σύστημα υποτίθεται ότι είναι συμπληρωματικό και δεν αντικαθιστά τα εθνικά συστήματα ενημέρωσης. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι χώρες εμπιστεύονται υπερβολικά την τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί πλήρως.

