Μόρτεν Χάρκετ: Ο έρωτας της εφηβείας μας διαγνώστηκε με Πάρκινσον - Η ανακοίνωση των A-ha
Ενώ ο Χάρκετ θα πρέπει να ζήσει με την ασθένεια για το υπόλοιπο της ζωής του, η φαρμακευτική αγωγή και η χειρουργική επέμβαση έχουν μετριάσει τον αντίκτυπο των συμπτωμάτων του.

Ο Μόρτεν Χάρκετ (Morten Harket) ο frontman του διάσημου συγκροτήματος A-ha διαγνώστηκε με τη νόσο του Πάρκινσον.
Τα νέα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη (04/06) στην επίσημη ιστοσελίδα του νορβηγικού synth-pop συγκροτήματος σε άρθρο που έγραψε ο βιογράφος τους Jan Omdahl. Σε αυτό αποκάλυψε επίσης ότι ο 65χρονος τραγουδιστής είχε ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο δύο φορές.
Ο Μόρτεν Χάρκετ, η αφίσα του οποίου δεν έλειπε από κανένα δωμάτιο έφηβης τα χρόνια που μεσουρανούσε, είπε ότι «δεν είχε κανένα πρόβλημα να αποδεχτεί τη διάγνωση», προσθέτοντας: «Με την πάροδο του χρόνου, έχω λάβει σοβαρά υπόψη τη στάση του 94χρονου πατέρα μου απέναντι στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός σταδιακά παραδίδεται: "Χρησιμοποιώ ό,τι λειτουργεί"».
«Μάχεται με το ίδιο του το σώμα»
Οι A-ha έγιναν γνωστοί για τη μεγάλη επιτυχία τους Take On Me -η οποία περιλαμβάνει το διάσημο φαλτσέτο του Χάρκετ- από το πρώτο τους άλμπουμ του 1985 «Hunting High and Low».
Ο Omdahl, ο οποίος έγραψε τη βιογραφία των A-ha «The Swing of Things» έγραψε: «Τον γνωρίζετε ως τον εμβληματικό frontman των A-ha, έναν θεϊκά χαρισματικό τραγουδιστή, απρόθυμο ποπ σταρ, σόλο καλλιτέχνη, τραγουδοποιό, εκκεντρικό στοχαστή, πατέρα πέντε παιδιών και παππού, αλλά τα τελευταία χρόνια ο Μόρτεν Χάρκετ είναι επίσης ένας άνθρωπος που μάχεται με το ίδιο του το σώμα».

«Αυτά δεν είναι τα νέα που θέλει κανείς να μεταδώσει στον κόσμο, αλλά ιδού: Ο Μόρτεν πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον».
Συνέχισε λέγοντας ότι η κατάσταση του τραγουδιστή μέχρι τώρα παρέμενε αυστηρά ιδιωτική, εκτός από μερικούς ανθρώπους στον άμεσο κύκλο του που γνώριζαν ότι ήταν άρρωστος.
Ο Omdahl έγραψε επίσης για το πώς οι «απρόβλεπτες συνέπειες» και το άγχος της δημοσιοποίησης της ασθένειας τον οδήγησαν στο να μην κάνει καμία ανακοίνωση.
«Προσπαθώ να αποτρέψω την παρακμή»
«Ένα μέρος του εαυτού μου ήθελε να το αποκαλύψω», του είπε ο Χάρκετ. «Όπως είπα, η παραδοχή της διάγνωσης δεν ήταν πρόβλημα για μένα. Αυτό που με σταματούσε ήταν η ανάγκη μου για ηρεμία και γαλήνη για να δουλέψω».
«Προσπαθώ όσο καλύτερα μπορώ να αποτρέψω την παρακμή ολόκληρου του οργανισμού μου. Είναι μια δύσκολη πράξη ισορροπίας μεταξύ της λήψης του φαρμάκου και της διαχείρισης των παρενεργειών του».

Σημείωσε: «Υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να ζυγίσεις όταν μιμείσαι τον αριστοτεχνικό τρόπο με τον οποίο το σώμα χειρίζεται κάθε περίπλοκη κίνηση, ή κοινωνικά ζητήματα και προσκλήσεις, ή την καθημερινή ζωή γενικότερα».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του NHS, η νόσος Πάρκινσον προκαλείται από «απώλεια νευρικών κυττάρων σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία» η οποία οδηγεί σε «μείωση μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ντοπαμίνη στον εγκέφαλο».
Η ντοπαμίνη παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της κίνησης του σώματος και έτσι τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ακούσιο τρέμουλο, αργή κίνηση και δύσκαμπτους και άκαμπτους μύες, καθώς και κατάθλιψη και άγχος.
«Δεν έχω όρεξη να τραγουδήσω»
Ο Omdahl τόνισε ότι ενώ ο Χάρκετ θα πρέπει να ζήσει με την ασθένεια για το υπόλοιπο της ζωής του, η φαρμακευτική αγωγή και η χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο στην κλινική Mayo στις ΗΠΑ έχουν, όπως είπε, «μετριάσει τον αντίκτυπο των συμπτωμάτων του».
Συμπλήρωσε ότι ο σταρ υποβλήθηκε σε μια προηγμένη νευροχειρουργική επέμβαση - που ονομάζεται βαθιά εγκεφαλική διέγερση (DBS) - τον Ιούνιο του περασμένου έτους, κατά την οποία «ηλεκτρόδια εμφυτεύτηκαν βαθιά μέσα στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου του».
Τον Δεκέμβριο του 2024, ο Χάρκετ υποβλήθηκε σε παρόμοια επέμβαση στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου του, πρόσθεσε, η οποία ήταν επίσης επιτυχής.

Ενώ μπορεί ακόμα να οδηγήσει το αυτοκίνητό του, ο Χάρκετ είναι λιγότερο σίγουρος για το μέλλον του ως τραγουδιστής.
«Τα προβλήματα με τη φωνή μου είναι ένας από τους πολλούς λόγους αβεβαιότητας για το δημιουργικό μου μέλλον», είπε.
Ο βιογράφος της ομάδας του περιέγραψε πώς, τις καλές μέρες, ο Χάρκετ δεν δείχνει «ουσιαστικά κανένα σημάδι πολλών από τα πιο γνωστά σωματικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον», αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται «μια συνεχή προσπάθεια όλο το εικοσιτετράωρο» για να εξισορροπήσει τη φαρμακευτική αγωγή, τα σήματα από τα ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό του, τον ύπνο, το σάκχαρο στο αίμα και τη νοοτροπία του - για να κρατήσει τα συμπτώματα υπό έλεγχο.
«Αυτό δεν είναι πάντα επιτυχημένο και μοιάζει περισσότερο με μια ατελείωτη βόλτα με τρενάκι του λούνα παρκ», πρόσθεσε ο Omdahl.
Όταν ρωτήθηκε από τον συγγραφέα αν μπορεί καθόλου να τραγουδήσει τώρα, ο Χάρκετ απάντησε: «Δεν ξέρω πραγματικά. Δεν έχω όρεξη να τραγουδήσω και για μένα αυτό είναι ένα σημάδι».
«Έχω ανοιχτό μυαλό όσον αφορά το τι πιστεύω ότι λειτουργεί. Δεν περιμένω να μπορέσω να επιτύχω πλήρη τεχνικό έλεγχο. Το ερώτημα είναι αν μπορώ να εκφραστώ με τη φωνή μου.»
Πρόσθεσε: «Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, αυτό αποκλείεται. Αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσω να το διαχειριστώ κάποια στιγμή στο μέλλον».
Ο Χάρκετ είπε ότι τώρα θα «ακούσει τους επαγγελματίες», προτρέποντας τους φαν να «μην ανησυχείτε για μένα».
«Αφιερώστε την ενέργεια και την προσπάθειά σας στην αντιμετώπιση πραγματικών προβλημάτων και να ξέρετε ότι με φροντίζουν».
Αποκάλυψε ότι δούλευε πάνω σε στίχους νέων τραγουδιών, αλλά «δεν ήταν σίγουρος» αν θα καταφέρει να τους τελειώσει και να τους κυκλοφορήσει.
«Ο χρόνος θα δείξει αν θα τα καταφέρουν. Μου αρέσει πολύ η ιδέα να τολμήσω απλώς, ως ασθενής με νόσο Πάρκινσον και καλλιτέχνης, με κάτι εντελώς έξω από τα συνηθισμένα.»
«Όλα εξαρτώνται από εμένα, απλώς πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσω αυτή την [ανακοίνωση].»
Ο Χάρκετ, ο οποίος έχει επίσης απολαύσει σόλο καριέρα, χρίστηκε ιππότης στη Νορβηγία το 1992 -μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος A-ha, Paul Waaktaar-Savoy και Magne Furuholmen- για τις υπηρεσίες τους στη νορβηγική μουσική και τη διεθνή επιτυχία τους.

