Μπαρτσελόνα: Στην κούρσα του πρωταθλήματος το «μονοθέσιο» της Καταλονίας... δεν έβλεπε κανέναν
Οι «Καταλανοί» κατάφεραν να φτιάξουν μια ομάδα που κυριάρχησε εντός των συνόρων και δεν άφησε περιθώρια για... δευτερολογίες.

Η Μπαρτσελόνα «άλωσε» την έδρα της συμπολίτισσας Εσπανιόλ στο καταλανικό ντέρμπι και εξασφάλισε και μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλήματος Ισπανίας για 28η φορά στην ιστορία της. Το σύνολο του Φλικ επικράτησε με 0-2 χάρις σε απίθανα γκολ των Λαμίν Γιαμάλ και Φερμίν Λόπεζ κι επιστρέφει στον θρόνο του έπειτα από μία σεζόν.
Η κατάκτηση του πρωταθλήματος La Liga από την Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2024–25 οφείλεται σε μια σειρά από λόγους που αναδεικνύουν την ανωτερότητά της τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά.
Μια ομάδα... 3D σε άμυνα και επίθεση

Οι «Καταλανοί» τρομοκρατούσαν τους αντιπάλους τους στην επίθεση και δεν άφηναν τις άμυνες να πάρουν... μια ανάσα. Αυτό αποδεικνύει και ο αριθμός των XG που ήταν 94,53. Πέτυχαν 97 γκολ σε 36 αγώνες, με τον μέσο όρο τους να είναι 2.69 γκολ ανά παιχνίδι. Με λίγα λόγια, για να κερδίσεις την Μπαρτσελόνα του Φλικ πρέπει να πετύχεις... τουλάχιστον τρια τέρματα! Το πρώτο «βιολί» ήταν ο Λεβαντόφσκι με 40 γκολ, με άξιο συμπαραστάτη τον Ραφίνια που όχι απλά βρήκε δίχτυα 32 φορές, αλλά χάρισε στους συμπαίκτες του 22 ασίστ!

Οι πρωταθλητές Ισπανίας ήταν το ίδιο συνεπείς και στην άμυνα, αφού δεχόντουσαν 1 γκολ ανά παιχνίδι (36 γκολ σε 36 αγώνες) την στιγμή που σε ολόκληρο το πρωτάθλημα, οι αντίπαλοι δημιούργησαν 38 ευκαιρίες, με την Μπαρτσελόνα να κρατάει ανέπαφη την εστία της σε 12 αγώνες.
Πίεση, ανάκτηση μπάλας και κατοχή που... ζαλίζει

Η Μπαρτσελόνα δημιουργούσε ασφυκτική πίεση στον αντίπαλο (9.6 πιέσεις ανά παιχνίδι) και με αυτό τον τρόπο κατάφερε να ανακτήσει την μπάλα 505 φορές την φετινή σεζόν. Ουσιαστικά, τα περισσότερα τέρματα της ομάδας, ήρθαν από ανάκτηση κατοχών και γρήγορες επιθέσεις.
Ουκ ολίγες φορές βέβαια, η ομάδα του Φλικ ήταν αυτή που είχε την μπάλα στα πόδια με την κατοχή να αγγίζει το 70%. Μια κατοχή που η Μπαρτσελόνα αξιοποίησε, αφού με ακρίβεια 88% στις πάσες, κυκλοφορούσε την μπάλα αποτελεσματικά, μέχρι να φτάσει στο γκολ.
Η τακτική προσέγγιση, τα τρικ του Φλικ και η φρεσκάδα

Ο Φλικ εφάρμοσε ένα επιθετικό σύστημα 4–2–3–1 με υψηλή αμυντική γραμμή και έντονη πίεση. Αυτό οδήγησε ομάδες του μεγέθους της Ρεάλ Μαδρίτης σε 12 οφσάιντ (σε έναν αγώνα). Ταυτόχρονα έδειξε ευελιξία στην τακτική του, προσαρμόζοντας τους ρόλους των παικτών ανάλογα με τον αντίπαλο, διατηρώντας παράλληλα την επιθετική φιλοσοφία της ομάδας.
Έδωσε τα κλειδία σε νέους παίκτες όπως ο Γιαμάλ, ο Λόπεθ και ο Γκιούι. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά ματς κατάφερε να τα ανατρέψει, ακόμη και αν βρέθηκε πίσω στο σκορ. Τα «πνευμόνια» των νέων παικτών. Η Μπαρτσελόνα πέτυχε 9 νίκες μετά από ανατροπή και κατέκτησε πανάξια ένα πρωτάθλημα στο οποίο... δεν έβλεπε τον δεύτερο.