Μυστήρια ανακάλυψη στη Σκωτία: Εντοπίστηκαν γιγαντιαία στρατιωτικά παπούτσια αρχαίου Ρωμαίου
Η ανακάλυψη εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τη ζωή και την προέλευση των κατοίκων του οχυρού.

Ένα αρχαίο ρωμαϊκό μυστήριο βρίσκεται σε εξέλιξη στους λόφους της Σκωτίας μετά την ανακάλυψη μιας στοίβας ασυνήθιστων μεγάλων παπουτσιών στα ερείπια ενός στρατιωτικού οχυρού του πρώτου αιώνα κατά μήκος του Τείχους του Αδριανού.
Οι γιγάντιες δερμάτινες σόλες βρέθηκαν στο Magna Fort τον Μάιο ανάμεσα σε 34 υποδήματα, συμπεριλαμβανομένων μπότες εργασίας και παπούτσια για μωρά, τα οποία βοηθούν να σχηματιστεί μια εικόνα των 4.000 ανδρών, γυναικών και παιδιών που κάποτε ζούσαν μέσα και γύρω από την τοποθεσία, ακριβώς νότια των σκωτσέζικών συνόρων.
Οκτώ από τα παπούτσια έχουν μήκος πάνω από 30 εκατοστά καθιστώντας τα μεγαλύτερα από τον μέσο όρο με βάση τα σημερινά πρότυπα και πυροδοτώντας υποψίες ότι ασυνήθιστα στρατεύματα με πολύ ψηλούς άνδρες μπορεί να φρουρούσαν αυτό το συγκεκριμένο σημείο στα όρια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Αντίθετα, το μέσο αρχαίο παπούτσι που βρέθηκε σε ένα γειτονικό ρωμαϊκό φρούριο ήταν πιο κοντά σε ένα ανδρικό μέγεθος 8, σύμφωνα με δελτίο τύπου σχετικά με την ανακάλυψη.
«Όταν ξεθάψαμε το πρώτο μεγάλο παπούτσι, ψάχναμε για πολλές εξηγήσεις, όπως για το πώς έφτιαχναν τα χειμωνιάτικα παπούτσια τους ή ίσως οι άνθρωποι τα γέμιζαν, φορώντας επιπλέον κάλτσες», θυμήθηκε η Ρέιτσελ Φρέιμ, επικεφαλής αρχαιολόγος που ηγήθηκε της ανασκαφής. «Αλλά καθώς βρήκαμε περισσότερα από αυτά και διαφορετικά στυλ, φαίνεται ότι επρόκειτο απλώς για ανθρώπους με πολύ μεγάλα πόδια».
Τα υλικά και η ανησυχία με την κλιματική αλλαγή
Σύμφωνα με τις μελέτες, οι σόλες των παπουτσιών είναι κατασκευασμένες από παχιά στρώματα δέρματος αγελάδας που συγκρατούνται με σιδερένια καρφιά.
Είναι πιθανό οι δερμάτινες σόλες των παπουτσιών να επέζησαν χιλιάδες χρόνια στο έδαφος χάρη σε αρχαίες τεχνικές βυρσοδεψίας που χρησιμοποιούσαν θρυμματισμένη φυτική ύλη για να δημιουργήσουν μια επίστρωση ανθεκτική στο νερό και τη θερμότητα, δήλωσε η Δρ. Ελίζαμπεθ Γκριν, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο. Οι δοκιμές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση.
Το 2,000 ετών δέρμα που βρέθηκε διατηρείται λόγω των αναερόβιων ή χαμηλών σε οξυγόνο συνθηκών του εδάφους, δήλωσε η Φρέιμ. «Όσο περισσότερο αλλάζει το κλίμα μας, τόσο περισσότερο έχουμε καύσωνες και ξηρασίες, ή βροχοπτώσεις μηνών σε σενάρια τύπου Σαββατοκύριακου, τόσο περισσότερο αυτό επηρεάζει τις συνθήκες του υπόγειου εδάφους και εισάγει περισσότερο οξυγόνο σε αυτά τα περιβάλλοντα», εξήγησε.
Σε έδαφος πλούσιο σε οξυγόνο, τα μικρόβια ευδοκιμούν, συμβάλλοντας στην αποσύνθεση, και τα όξινα επίπεδα pH διαβρώνουν φυσικά υλικά όπως το δέρμα.
Μάλιστα τόνισε ότι οι ραγδαίες καιρικές αλλαγές κάνουν την ανασκαφή τους στη Μάγκνα πιο επείγουσα. «Δεν λέω ότι δεν ενθουσιάζομαι με τα λαμπερά αντικείμενα και τους πολύτιμους θησαυρούς, αλλά για μένα, η αρχαιολογία αφορά την ιστορία όλων των άλλων... τις ιστορίες των ανθρώπων των οποίων οι ζωές δεν καταγράφηκαν, που δεν ήταν βασιλιάδες ή αυτοκράτορες ή διάσημοι ήρωες», είπε. «Αυτά τα προσωπικά αντικείμενα επαναφέρουν τους πραγματικούς ανθρώπους στο προσκήνιο» κατέληξε η Φρέιμ.
Τα αρχαία παπούτσια προκαλούν εντύπωση
Κατά τους αρχαιολόγους, όταν το Magna Fort ήταν σε χρήση, πολλά διαφορετικά ρωμαϊκά στρατιωτικά στρατεύματα και οι οικογένειές τους μετακόμιζαν στο χώρο κάθε λίγα χρόνια μετά την κατασκευή του γύρω στο 85 μ.Χ.
Επιγραφές στα τείχη και τους βωμούς του φρουρίου αναφέρουν οικισμούς Χαμιανών τοξοτών από τη σημερινή Συρία, Δαλματών στρατιωτών των βουνών από την Κροατία και τη Σερβία και Μπαταβών από την Ολλανδία, αλλά το χρονικό διάστημα που κάθε ομάδα βρισκόταν στο οχυρό παραμένει άγνωστο.
Πιθανώς ακολουθώντας εντολές του ρωμαϊκού στρατού, τα στρατεύματα συχνά έφευγαν από το φρούριο για μακρινές περιοχές και βιαστικά, άφηναν παπούτσια, ρούχα και άλλα υπάρχοντα στα γύρω χαρακώματα, εξήγησε η Φρέιμ.
«Ως αρχαιολόγοι, μας αρέσουν τα σκουπίδια», δήλωσε η Γκριν. «Βρίσκουμε εκείνα τα στρώματα κατοικίας όπου πράγματα απλώς είχαν μείνει πίσω, ίσως ξεχασμένα, και αυτό μας λέει περισσότερα για τον χώρο». Η Γκριν έχει μελετήσει χιλιάδες παπούτσια που συλλέχθηκαν από το κοντινό Ρωμαϊκό Φρούριο Βιντολάντα, το οποίο έχει ανασκαφεί από τη δεκαετία του 1970 και είναι ένα από τα πιο καλά μελετημένα ρωμαϊκά φρούρια κατά μήκος του Τείχους του Αδριανού.
