Νέες τεχνολογίες και ΑΙ σε νεκροτομές και ιατροδικαστές μετά τις υποθέσεις Πισπιρίγκου - Μουρτζούκου
Οι ιατροδικαστές θα πραγματοποιούν τις νεκροτομές με τη βοήθεια ενός tablet, το οποίο θα διαθέτει ένα προηγμένο Πληροφοριακό Σύστημα βασισμένο σε τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Μια πρωτοποριακή τεχνολογική αναβάθμιση εισάγεται στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της Ελλάδας, με στόχο την επιτάχυνση και βελτίωση της διαδικασίας των νεκροτομών. Μετά τις σοβαρές καθυστερήσεις και τα προβλήματα που αποκαλύφθηκαν στις υποθέσεις Μουρτζούκου και Πισπιρίγκου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά σε ριζική αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του συστήματος.
Νέες τεχνολογίες και ψηφιακός βοηθός
Σύντομα, οι ιατροδικαστές θα πραγματοποιούν τις νεκροτομές με τη βοήθεια ενός tablet, το οποίο θα διαθέτει ένα προηγμένο Πληροφοριακό Σύστημα βασισμένο σε τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Μέσω φωνητικής λειτουργίας, ο ιατροδικαστής θα περιγράφει τα ευρήματα επί της σορού, ενώ το σύστημα θα επεξεργάζεται τις εικόνες και τα δεδομένα, συνθέτοντας αυτόματα ένα προσχέδιο ιατροδικαστικής έκθεσης.
Η τεχνολογία αυτή, που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, θα επιτρέπει την ταχύτερη και πιο ακριβή ανάλυση των ευρημάτων, μειώνοντας τον χρόνο σύνταξης των εκθέσεων και περιορίζοντας τον κίνδυνο λάθους. Παράλληλα, ο ιατροδικαστής θα έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί το σχέδιο της έκθεσης βάσει της επιστημονικής κρίσης του.
Αιτίες και ανάγκη μεταρρύθμισης
Οι καθυστερήσεις στην έκδοση ιατροδικαστικών εκθέσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφταναν έως και τα τρία χρόνια, είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη δικαιοσύνη, με περιπτώσεις αθωώσεων λόγω ελλιπούς ή καθυστερημένης τεκμηρίωσης. Η έλλειψη ενιαίων προτύπων και η περιορισμένη χρήση ψηφιακών εργαλείων είχαν καταστήσει τις υπηρεσίες αναποτελεσματικές.
Η αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών και οι πειθαρχικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει σε βάρος ιατροδικαστών, κυρίως σε σχέση με την υπόθεση Πισπιρίγκου, αποτέλεσαν καταλύτη για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης.
Διοικητικές αλλαγές και ενίσχυση προσωπικού
Παράλληλα με την τεχνολογική καινοτομία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 32 νέων ιατροδικαστών και στην απλοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης νεκροτόμων. Οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες οργανώνονται πλέον ως Δημόσια Υπηρεσία υπό τη Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικής.
Έχει καθοριστεί το υποχρεωτικό περιεχόμενο των ιατροδικαστικών εκθέσεων και έχει συσταθεί Τριμελής Επιτροπή για την επανεξέτασή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η διαφάνεια. Επιπλέον, καταρτίζεται Κώδικας Δεοντολογίας και Πρωτοκόλλων.
Υποδομές και μελλοντικά βήματα
Στον Πειραιά και την Πάτρα έχουν ιδρυθεί τοξικολογικά εργαστήρια, ενώ σχεδιάζονται νέα νεκροτομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσα στο 2025. Επιπλέον, έχει δοθεί μέριμνα για την ταφή αζήτητων σορών που παρέμεναν επί χρόνια στα νεκροτομεία.
Η ψηφιακή αναβάθμιση αναμένεται να φέρει μια νέα εποχή στην ιατροδικαστική επιστήμη, επιτρέποντας ταχύτερη, πιο αξιόπιστη και διαφανή διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων, όπως αυτές της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής κακοποίησης και άλλων εγκλημάτων.
