Νέο κρεσέντο Ερντογάν από τα κατεχόμενα: Βολές κατά ΟΗΕ, Κυπριακής Δημοκρατίας και Μακαρίου
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε -στη φιέστα- την τουρκική εισβολή θετικό βήμα και ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ».


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με νέα ομιλία του από τα κατεχόμενα άφησε αιχμές κατά του ΟΗΕ και τις προτάσεις του για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι το μοντέλο της Ομοσπονδίας είναι εξαντλημένο.
«Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν άλλα 60 χρόνια να χάσουν. Δεν μπορούμε πλέον να χάνουμε χρόνο με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών που βασίζονται στο εξαντλημένο μοντέλο ομοσπονδίας», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν στην επίσημη τελετή εορτασμών της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει «ειρηνευτική».
Ο Τούρκος πρόεδρος σε μια ομιλία με συνεχείς βολές εναντίον των Ελληνοκυπρίων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε ότι η τουρκική εισβολή του 1974 ήταν ένα θεμιτό βήμα που απογοήτευσε όσους ονειρεύονταν την Ένωση Ελλάδας και Κύπρου.
«Η Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο είναι ένα θεμιτό βήμα που ελήφθη στο πλαίσιο των εγγυητικών υποχρεώσεων απέναντι στις συστηματικές παραβιάσεις κατά του τουρκοκυπριακού λαού. Απογοήτευσε όσους ονειρεύονταν την Ένωση δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας. Η ειρήνη και η ηρεμία έχουν επιστρέψει στο νησί.
Αυτή η σκοτεινή περίοδος, η οποία ξεκίνησε με την τρομοκρατία της ΕΟΚΑ το 1955 και συνεχίστηκε μέχρι το 1974, καταπιέζοντας τους Τουρκοκύπριους, είναι χαραγμένη στις καρδιές του έθνους μας. Ο τουρκοκυπριακός λαός, θεμελιώδες στοιχείο του νησιού από το 1571, αναγκάστηκε να ζήσει ως πρόσφυγες στην ίδια του την πατρίδα. Είναι δύσκολο να περιγραφεί η σοβαρότητα αυτής της κατάστασης».
Πυρά και κατά του Μακάριου
Στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου βρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο άλλοτε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανετράπη από την χούντα των συνταγματαρχών παραμονές της τουρκικής εισβολής.
Υπάρχει μια παροιμία που τα συνοψίζει όλα: Όλα τα λουλούδια της Κύπρου δεν μπόρεσαν να ξεπλύνουν τη δυσοσμία του αίματος που είχαν λερώσει το νησί από τον Μακάριο.
Ναι, αυτή η γη, ένα κομμάτι παραδείσου, έζησε μέρες τέτοιας βαρβαρότητας που ούτε οι λέξεις μπορούν να περιγράψουν.
«Οι Έλληνες αναζητούσαν πάντα το αδιέξοδο»
«Χωρίς πρόθεση προσβολής, αλλά εμείς οι Τουρκοκύπριοι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι έγινε στους αδελφούς μας. Γνωρίζοντας ότι δεν θα τους επιτρεπόταν να ελέγχουν το νησί μόνοι τους, οι Ελληνοκύπριοι πάντα αναζητούσαν αδιέξοδο. Έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κάθε φορά που ανέτρεπαν το τραπέζι, ισχυρίζονταν ότι ήθελαν μια λύση. Θεωρούσαν τους Τουρκοκύπριους μειονότητα και προσπαθούσαν να τους εξαναγκάσουν να μπουν στο λεγόμενο κράτος τους. Σε αντίθεση με μια ομοσπονδιακή λύση, οι Ελληνοκύπριοι υποστήριζαν ένα ενιαίο κράτος».
Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την θέση ότι πλέον το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν οδηγεί πουθενά, ενώ κάλεσε την διεθνή κοινότητα να συνάψει εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με το ψευδοκράτος.
«Παρόλο που οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως τους μοναδικούς κυρίαρχους του νησιού, τώρα υπάρχει μια "ΤΔΒΚ" που εκπροσωπείται στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας».
Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ» και να συνάψει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις το συντομότερο δυνατό. Θα πρέπει να διευκολυνθούν οι απευθείας πτήσεις και το εμπόριο.
«Η επιμονή σε ένα μοντέλο λύσης που έχει δοκιμαστεί και αποτύχει πολλές φορές, από το οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αποσύρει ανοιχτά την υποστήριξή της, δεν ωφελεί κανέναν".
