Νέα παραλλαγή του COVID με το όνομα «τζιτζίκι» εξαπλώνεται σε 23 χώρες: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
Η νέα παραλλαγή COVID βρίσκεται υπό παρακολούθηση από Κέντρα Ελέγχο και Πρόληψης Νοσημάτων και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μία νέα παραλλαγή του COVID με το παράδοξο όνομα «Τζιτζίκι» εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες.
Πρόκειται για την παραλλαγή ΒΑ.3.2, η οποία έχει τεθεί υπό παρακολούθηση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχοντας λάβει το προσωνύμιο «Cicada» όπως είναι στα αγγλικά το τζιτζίκι.
Πού βρίσκεται
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CBS News, η BA.3.2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2024 και από τότε έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 23 χώρες. Έχει επίσης ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 25 πολιτείες των ΗΠΑ έως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ).
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η παραλλαγή εξαπλώνεται, δεν είναι η κυρίαρχη.
«Το αν θα καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή μένει να φανεί», δήλωσε ο δρ. William Schaffner, καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, στο CBS News. «Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε».
Τι είναι
Η παραλλαγή ανήκει στην οικογένεια Omicron και έχει υποστεί 70 έως 75 μεταλλάξεις. Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Lancet διαπίστωσε ότι το σημερινό εμβόλιο κατά του COVID-19 είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της BA.3.2 σε σύγκριση με τα κυρίαρχα στελέχη, αν και εξακολουθεί να παρέχει κάποια προστασία.
«Βρισκόμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια», εξήγησε ο Schaffner. «Αλλά προς το παρόν φαίνεται ότι αυτή η νέα παραλλαγή έχει την ικανότητα να αποφεύγει μέρος της προστασίας που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια».
Είναι πιο σοβαρή;
Προς το παρόν, το CDC δεν αναφέρει αύξηση σοβαρών περιστατικών COVID-19 σε επίπεδο ΗΠΑ. Τα ποσοστά κρουσμάτων, οι επισκέψεις στα επείγοντα και οι νοσηλείες παρουσιάζουν πτωτική τάση. Ωστόσο, τα ποσοστά μπορεί να διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία. Η Μασαχουσέτη και η Φλόριντα εκτιμάται ότι παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων.
«Δεν έχουμε δει στοιχεία ότι αυτή η παραλλαγή προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ή αύξηση των νοσηλειών αλλού», σύμφωνα με τη δρ. Celine Gounder, ιατρική συνεργάτιδα του CBS News και υπεύθυνη σύνταξης για θέματα δημόσιας υγείας στο KFF Health News.
Τι γνωρίζουμε για τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν από αυτά που γνωρίζουμε για τον COVID-19, δηλαδή περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, δύσπνοια, πονόλαιμο και συμφόρηση.
Το CDC επισημαίνει ότι είναι σημαντικός ο εμβολιασμός με το υπάρχουν εμβόλιο του COVID για ηλικίες άνω των 65 ετών, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ και για όσους ανήκου σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 65 ετών με χρόνιες παθήσεις όπως καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια ή διαβήτη, καθώς και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
«Κάντε μια δόση του εμβολίου προς τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, ώστε να έχετε κάποια προστασία ενόψει της καλοκαιρινής αύξησης», υπογράμμισε ο Schaffner. «Αναμένουμε ότι αυτό θα συμβεί, γιατί έτσι έχει γίνει και στο παρελθόν».