Ο κήπος της Εδέμ ήταν στην Αίγυπτο, δίπλα στις πυραμίδες, ισχυρίζονται ερευνητές
Όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, ερευνητές κατόρθωσαν να συνδυάσουν συμβολισμούς και επιστημονικές μεθόδους στην ίδια μελέτη.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Archaeological Discovery, αναφέρεται ότι ο Κήπος της Εδέμ ήταν ένα υπαρκτό μέρος και βρισκόταν δίπλα στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα χρησιμοποιώντας εξελιγμένες μεθόδους μαθηματικής ανάλυσης, προσδιορίζοντας την τοποθεσία που θεωρείται το λίκνο της ανθρωπότητας και ο χαμένος παράδεισος.
Μια παράδοξη τοποθεσία
Σύμφωνα με τη Βίβλο και την Παλαιά Διαθήκη, ο Κήπος της Εδέμ ήταν στο σημείο όπου συναντώνται τέσσερις ποταμοί. Στη Γένεση, το πρώτο βιβλίο της Βίβλου, ένα ποτάμι ξεκινούσε από την Εδέμ και από εκεί χωριζόταν σε τέσσερα κεφάλια.
Οι τέσσερις ποταμοί της Βίβλου
Η Γένεση αναφέρει: «Το όνομα του πρώτου είναι Φισών· αυτός είναι που περιτρέχει ολόκληρη τη γη Ευιλά, όπου υπάρχει χρυσός· και ο χρυσός εκείνης της γης είναι καλός· εκεί υπάρχει βδέλλιο και ο λίθος ο όνυχας. Και το όνομα του δεύτερου ποταμού είναι Γιχώ· αυτός είναι που περιτρέχει ολόκληρη τη γη Χους. Και το όνομα του τρίτου ποταμού είναι Τίγρης· αυτός είναι που ρέει προς την ανατολή της Ασσούρ. Και ο τέταρτος ποταμός είναι ο Ευφράτης.»
Σύμβολα ή γεγονότα;
Το πρόβλημα για τους ερευνητές είναι ότι ο Τίγρης και ο Ευφράτης είναι γνωστοί ποταμοί που υπάρχουν και σήμερα, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι ο Φισών και ο Γιχώ. Όπως διαβάζουμε στο iflscience.com, μια παλιά υπόθεση έρχεται να επιβεβαιωθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι δύο άγνωστοι ποταμοί είναι ο Νείλος και ο Ινδός. Εξετάζοντας τον ανασχεδιασμό του χάρτη του Εκαταίου του Μιλήσιου από το 500 π.Χ., γίνεται φανερό ότι οι μόνοι τέσσερις ποταμοί που αναδύονται από τον περιβάλλοντα Ωκεανό είναι ο Νείλος, ο Τίγρης, ο Ευφράτης και ο Ινδός.
Στην ερευνητική εργασία αναφέρεται ότι ο Ωκεανός είναι ένας συμβολικός ουράνιος ποταμός που έδωσε γέννηση στους τέσσερις ποταμούς. Την ίδια στιγμή, αναφέρεται μια παγκόσμια ευθυγράμμιση μεταξύ των Πυραμίδων της Γκίζας, του Μάτσου Πίτσου, του Ουρ και των γραμμών Νάσκα. Τα αρχαία μνημεία σχηματίζουν μια ζώνη που διασταυρώνεται με τον Ισημερινό σε γωνία 30 μοιρών.
Ακόμα και αν αυτά ακούγονται υπερβολικά, η θεωρία έχει κάποια βάση σε αιγυπτιακές, ασσυριακές, βαβυλωνιακές και ελληνικές γραφές, που αναφέρουν την ύπαρξη ενός βουνού στην κορυφή του οποίου ήταν το Δέντρο της Ζωής. Οι μελετητές λένε ότι το βουνό αυτό ήταν η Πυραμίδα της Γκίζας, καθώς κανένα άλλο αρχαίο μνημείο δεν συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Η ιδέα ότι η Πυραμίδα της Γκίζας είναι το βουνό με το Δέντρο της Ζωής ακούγεται συναρπαστική, αλλά η έρευνα βασίζεται σε υποθετικές συσχετίσεις και ερμηνείες συμβολικών αναφορών, τονίζουν άλλοι ερευνητές.