Ο Μητσοτάκης υποδέχεται τον Αλ Σίσι για το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου
Οι δυο ηγέτες σφραγίζουν την αναβάθμιση των σχέσεών τους και επαναβεβαιώνουν την συναντίληψη τους υπέρ του Διεθνούς Δικαίου. Σε πρώτο πλάνο τα ενεργειακά και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου.

Με το διπλωματικό πόκερ στο παρασκήνιο να σκληραίνει, με όλους τους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο, να επιχειρούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, υποδέχεται στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι.
Η δεύτερη συνάντηση των δυο ηγετών, από τις αρχές της χρονιάς, έχει υψηλό διπλωματικό συμβολισμό, με δεδομένο τον ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή η χώρα των Φαραώ, «αλλά και ουσίας», όπως τονίζεται από αρμόδιους παράγοντες για τα ελληνικά αλλά και για τα αιγυπτιακά συμφέροντα. Άλλωστε επί ελληνικού εδάφους, θα γραφτούν τα πρώτα πρακτικά, του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου, με το οποίο προ μηνών οι δυο ηγέτες άλλαξαν επίπεδο στη στρατηγική συνεργασία, των δυο χωρών.
Συναντίληψη για το Διεθνές Δίκαιο
Η εμβάθυνση, των ήδη στενών, διμερών σχέσεων, είναι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα από τα μηνύματα που θα εκπέμψουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Φατάχ Αλ Σίσι. Με φόντο και την πρόσφατη θεσμοθέτηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, οι δυο ηγέτες θα στείλουν και ένα σαφές σήμα προς πάσα κατεύθυνση, για «τη συναντίληψη και τη συμπόρευση Ελλάδας και Αιγύπτου, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, σε μια συγκυρία που το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται».
Στο τετ-α-τετ που θα έχουν πριν τη διεξαγωγή του Ανωτάτου Συμβουλίου, Μητσοτάκης και Σίσι, θα συζητήσουν τις οι τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη.
Η έμφαση στην ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία, δίνεται σε 10 τομείς, όπου ήδη Αθήνα και Κάιρο, έχουν «ανοίξει ταχύτητα στον κοινό βηματισμό τους», όπως αναφέρει Flash.gr αρμόδια πηγή. Οι δυο ηγέτες θα επικαιροποιήσουν τον οδικό χάρτη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, με την ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού,καταρχάς στο πολιτικό επίπεδο, με έναν μηχανισμό τακτικών διαβουλεύσεων. Από την άλλη Μητσοτάκης και Σίσι, θα εξετάσουν το βάθος των project που μπορούν να υλοποιηθούν σε τομείς, όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, καθώς επίσης οι μεταφορές, οι υποδομές.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Το διαμάντι στο στέμμα αυτής της συνεργασίας, είναι τα έργα συνδεσιμότητας, στην προμετωπίδα των οποίων βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, γνωστό ως GREGY interconnector. Ένα έργο που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο - κλειδί, στην ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο της περιοχής αλλά και της Ευρώπης, ειδικά μετά το μπλακ-αουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία, την περασμένη εβδομάδα.
Από την άλλη οι δυο ηγέτες, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου, θα χαράξουν τα επόμενα βήματα, στη συνεργασία απέναντι στην κλιματική αλλαγή, την άμυνα, την ασφάλεια, το μεταναστευτικό, την παιδεία και τον πολιτισμό. Συνολικά ο οδικός χάρτης της στρατηγικής συνεργασίας θα περιγράφεται στην κοινή δήλωση που θα υπογράψουν Μητσοτάκης και Σίσι.
Το Κάιρο άλλωστε, αναγνωρίζει ότι η Αθήνα, είχε πρωτοστατήσει στην υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου, τον Μάρτιο του 2024, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν και άλλους ευρωπαίους ηγέτες, είχαν επισκεφθεί τη χώρα των Φαραώ.