Ο Πάπας των 33 ημερών και το μυστήριο με τον θάνατό του
Σε διάστημα τριών μηνών το 1978 δυο πάπες πέθαναν και δυο εκλέχθηκαν προκαλώντας αναστάτωση έπειτα από έναν θάνατο-μυστήριο.
Το 1978 ήταν μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους στην σύγχρονη ιστορία της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Σε διάστημα τριών μηνών δυο πάπες πέθαναν και δυο εκλέχθηκαν προκαλώντας αναστάτωση έπειτα από έναν θάνατο-μυστήριο.
Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο με τον θάνατο του Πάπα Παύλου Στ’. Υπήρξε ένας από τους πλέον επιδραστικούς ποντίφικες της σύγχρονης εποχής. Υπήρξε ρηξικέλευθος απλοποιώντας την καθολική θεία λειτουργία, εισήγαγε ως γλώσσα την καθομιλουμένη κάθε χώρας αντί των λατινικών, ώστε η λειτουργία να γίνει αντιληπτή από τις μάζες ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Απλοποίησε τα άμφια των ιερέων, αποκήρυξε την παπική τιάρα, σημάδια ότι ήθελε να δείξει πώς η Εκκλησία προσαρμόζεται στους καιρούς.
Ο Πάπας Παύλος Στ’ σημείωσε πολλές πρωτιές, όντας ο πρώτος ποντίφικας που ταξίδεψε με αεροπλάνο, επισκέφθηκε και τις 5 ηπείρους ενώ ήταν αυτός που μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα προχώρησαν στην αμοιβαία άρση των αναθεμάτων του 1054 επιχειρώντας να ξεκινήσει ο διάλογος ορθόδοξων και καθολικών με σκοπό να αρθεί το Μεγάλο Σχίσμα.
Στις 6 Αυγούστου ο Παύλος Στ’ υπέστη καρδιακή προσβολή στη ηλικία 80 ετών και έτσι πέρασε στην ιστορία. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν την κηδεία του στις 12 Αυγούστου. Την παρακολούθησαν αυτοπροσώπως περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων ηγετών.
Πάπας για 33 ημέρες
Ο Αλμπίνο Λουτσιάνι, ο Πατριάρχης Βενετίας και γιος ενός οικοδόμου ήταν ο αναπάντεχος διάδοχος του Παύλου Στ’. Εκλέχθηκε Πάπας στις 26 Αυγούστου 1978 μετά από μόλις 4 ψηφοφορίες. Διάλεξε για παπικό του όνομα το σύνθετο Ιωάννης-Παύλος προς τιμή των δυο άμεσων προκατόχων του και έγινε γρήγορα γνωστός ως ο «Χαμογελαστός Πάπας» χάρη στη χαρούμενη συμπεριφορά του. Ενώ όλα φάνταζαν ιδανικά ο Ιωάννης Παύλος Α’ βρέθηκε νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του μόλις 33 ημέρες μετά την ενθρόνισή του. Πρόλαβε μόνο τρεις γενικές ακροάσεις και ευλόγησε μόλις 5 φορές το ποίμνιό του.

Ο θάνατός του καλύπτεται ακόμα και σήμερα από μυστήριο. Ήταν αιφνίδιος καθώς ο Πάπας Λουτσιάνι δεν αντιμετώπιζε φανερά προβλήματα υγείας, ενώ αποδόθηκε σε καρδιολογικά αίτια, ωστόσο από όσα είναι γνωστά η καρδιακή του λειτουργία ήταν καλή και χωρίς προβλήματα. Ο θάνατός του καλύφθηκε από πέπλο μυστηρίου, ενώ αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Το μυστήριο γύρω από τον θάνατό του
Στο μπεστ σέλερ βιβλίο του 1984 In God's Name, ο συγγραφέας David Yallop περιέγραψε τη θεωρία του ότι ο Πάπας δολοφονήθηκε. Διάφοροι παράγοντες προκάλεσαν υποψίες. Η αιτία θανάτου του Πάπα αποδόθηκε σε καρδιακή προσβολή μετά από μια βιαστική εξωτερική εξέταση. Δεν πραγματοποιήθηκε νεκροψία παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν για δύο προηγούμενους πάπες - τον Πίο VIII και τον Κλήμη XIV. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών καρδινάλιος Jean Villot είχε πάρει το μπουκάλι με τα χάπια που πήρε ο Πάπας για τη χαμηλή αρτηριακή πίεση, μαζί με τα γυαλιά, τις παντόφλες και τα χαρτιά του από το γραφείο μελέτης του. Κανένας δεν τα ξαναείδε.
Ο Villot διέταξε επίσης να καθαριστεί το διαμέρισμα του Πάπα από όλα τα υπάρχοντά του. Μέχρι τις 6 μ.μ. την ημέρα του θανάτου του, δεν υπήρχε κανένα ίχνος του.
Και υποστηρίχθηκε ότι ο Ιωάννης Παύλος Α ́ είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, παρά τις αποδείξεις για το αντίθετο. Τα υποτιθέμενα κίνητρα για τη δολοφονία του Ιωάννη Παύλου επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην υποτιθέμενη οικονομική διαφθορά στην Τράπεζα του Βατικανού.
Λίγες ημέρες αργότερα ο αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας, ο Κάρολ Βοϊτίγουα (Karol Józef Wojtyła) θα εκλεγεί διάδοχος του «χαμογελαστού Πάπα», τιμώντας τον πρόωρα χαμένο προκάτοχό του θα επιλέξει το όνομα Ιωάννης Παύλος Β’. Η ενθρόνισή του θα κλείσει μια ταραγμένη χρονιά που έμεινε στην ιστορία ως το έτος των τριών Παπών.