Οι νέοι κανονισμοί της IFAB: Αυτές είναι οι 8 αλλαγές που προστίθενται στο ποδόσφαιρο
Το ποδόσφαιρο αλλάζει και η IFAB μέσω 8 νέων κανονισμών, προσπαθεί να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για την διεξαγωγή των αγώνων.

Η 1η Ιουλίου του 2025 έφερε μαζί της μια σειρά σημαντικών αλλαγών στο ποδόσφαιρο, καθώς η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ένωση (IFAB) ενεργοποιεί οκτώ νέες ρυθμίσεις που αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο παίζεται, παρακολουθείται και διαιτητεύεται το άθλημα.
Κάποιες από τις αλλαγές είναι τεχνικής φύσης, άλλες πιο πρακτικές, όμως όλες υπηρετούν έναν κοινό σκοπό: να κάνουν το παιχνίδι πιο γρήγορο, πιο δίκαιο και περισσότερο κατανοητό για όλους, παίκτες, διαιτητές, προπονητές και φιλάθλους.
Ανάμεσα στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται τροποποιήσεις στον κανονισμό του οφσάιντ, στις διαδικασίες του VAR, στον τρόπο εκτέλεσης πέναλτι, καθώς και σε λεπτομέρειες που αφορούν τον χρόνο κατοχής της μπάλας από τον τερματοφύλακα.
Ακολουθεί αναλυτικά τι αλλάζει από εδώ και στο εξής:
1. Οκτώ δευτερόλεπτα για τον τερματοφύλακα - αλλά με αυστηρή ποινή
Η αλλαγή που προκάλεσε τις περισσότερες συζητήσεις αφορά τον χρόνο που μπορεί να κρατήσει την μπάλα στα χέρια του ο τερματοφύλακας. Η υπάρχουσα οδηγία των έξι δευτερολέπτων εφαρμόζεται σπάνια στην πράξη, όμως από εδώ και στο εξής το όριο μετατρέπεται σε οκτώ δευτερόλεπτα, με την ουσιαστική διαφορά ότι η τιμωρία γίνεται πολύ αυστηρότερη.
Εάν ο τερματοφύλακας υπερβεί το χρονικό αυτό όριο, η αντίπαλη ομάδα δεν θα κερδίζει απλώς ένα έμμεσο φάουλ, αλλά… κόρνερ. Η λογική πίσω από την αλλαγή είναι να αποθαρρυνθούν οι σκοπιμότητες και οι καθυστερήσεις, ειδικά σε κρίσιμες φάσεις των αγώνων.
Ο νέος κανονισμός εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2025, στη συνάντηση της Μαμελόντι Σάνταουνς με την Ουλσάν, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις.
2. Ο διαιτητής μετατρέπεται σε… χρονόμετρο
Στο πλαίσιο της παραπάνω ρύθμισης, οι διαιτητές θα έχουν πλέον ενεργό ρόλο και στον οπτικό έλεγχο του χρόνου κατοχής. Όταν πλησιάζει η εκπνοή των οκτώ δευτερολέπτων, ο διαιτητής θα σηκώνει το χέρι του και θα μετρά αντίστροφα, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο για όλους ότι ο χρόνος εξαντλείται.Η προσθήκη αυτή αποσκοπεί στο να περιοριστούν οι διαμαρτυρίες, καθώς η διαδικασία θα είναι ορατή και κατανοητή σε παίκτες, προπονητές και φιλάθλους.
3. Νέα προσέγγιση στην επανέναρξη με «dropped ball»
Τροποποιήσεις γίνονται και στον τρόπο που γίνεται η επανέναρξη του αγώνα με την απλή ρίψη της μπάλας (dropped ball), όταν η διακοπή δεν προκύπτει από παράβαση, αλλά για άλλους λόγους (π.χ. τραυματισμός, τεχνικό πρόβλημα ή παρέμβαση από τον διαιτητή).
Αν η φάση έχει διακοπεί εκτός περιοχής και δεν είναι σαφές ποια ομάδα είχε την κατοχή, η μπάλα δίνεται σε εκείνη που την ακούμπησε τελευταία. Ωστόσο, αν είναι ξεκάθαρο ποια ομάδα είχε την κατοχή ή επρόκειτο να την αποκτήσει (μέσω πλάγιου, φάουλ, ελεύθερου κ.λπ.), τότε η επανέναρξη γίνεται υπέρ της συγκεκριμένης ομάδας.
Στόχος της αλλαγής είναι να διατηρείται όσο το δυνατόν η αγωνιστική ισορροπία, χωρίς αδικίες ή παρερμηνείες.
4. Τέλος οι κάρτες για ακούσιες επαφές με την μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου
Μέχρι σήμερα, οποιαδήποτε επαφή ποδοσφαιριστή, προπονητή ή ακόμα και αποβληθέντος παίκτη στον πάγκο με τη μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου μπορούσε να επιφέρει κίτρινη κάρτα, ακόμα και αν ήταν καθαρά ακούσια.
Αυτό πλέον αλλάζει. Εάν κάποιος αγγίξει καταλάθος τη μπάλα όταν αυτή βρίσκεται εκτός παιχνιδιού, δεν θα τιμωρείται με κάρτα. Αντ’ αυτού, η αντίπαλη ομάδα θα κερδίζει έμμεσο φάουλ. Η IFAB έκρινε πως δεν έχει νόημα η αυστηρή ποινή για μια ενέργεια που δεν επηρεάζει άμεσα τη ροή του παιχνιδιού.
5. Οφσάιντ με βάση την τελευταία επαφή με τη μπάλα
Ο κανονισμός του οφσάιντ γνωρίζει μία κομβική αλλαγή. Πλέον, δεν μετρά η πρώτη επαφή με τη μπάλα από τον παίκτη που πραγματοποιεί τη μεταβίβαση (πάσα, σέντρα, κεφαλιά κ.λπ.), αλλά η τελευταία.
Η αλλαγή αυτή κρίνεται σημαντική σε περιπτώσεις όπου ο παίκτης κάνει διαδοχικές επαφές με τη μπάλα (π.χ. ντριμπλάρει ή αλλάζει κατεύθυνση πριν την τελική πάσα). Έτσι, το οφσάιντ θα κρίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια, ειδικά με τη βοήθεια του VAR.
Η ρύθμιση διευκολύνει τον καθορισμό της επίμαχης στιγμής και μειώνει τα περιθώρια παρερμηνείας ή λανθασμένων αποφάσεων.
6. Πέναλτι με διπλή επαφή: επανάληψη ή φάουλ
Αποσαφηνίζεται ο κανονισμός σε περιπτώσεις όπου ο εκτελεστής ενός πέναλτι γλιστρήσει και ακουμπήσει τη μπάλα με το δεύτερο πόδι, ακούσια. Αν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα, η εκτέλεση θα επαναλαμβάνεται. Αν δεν μπει γκολ, θα δίνεται έμμεσο φάουλ υπέρ της αμυνόμενης ομάδας.
Σε διαδικασίες πέναλτι (π.χ. σε νοκ άουτ αγώνες), μια τέτοια περίπτωση θα θεωρείται χαμένη εκτέλεση, ανεξαρτήτως αν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα ή όχι.
Η αλλαγή αυτή ήρθε ως απάντηση στην αμφιλεγόμενη φάση του πέναλτι του Χούλιαν Άλβαρες στον φετινό αγώνα Ατλέτικο - Ρεάλ Μαδρίτης για το Champions League, όπου υπήρξε σύγχυση σχετικά με την ισχύουσα ερμηνεία του κανονισμού.
7. Αλλαγή θέσης για τον βοηθό διαιτητή στα πέναλτι
Κατά την εκτέλεση πέναλτι, ο βοηθός διαιτητής δεν θα στέκεται πια στη γραμμή του τέρματος. Αντίθετα, θα τοποθετείται στο ύψος της τελευταίας αμυντικής γραμμής - δηλαδή στη θεωρητική γραμμή του οφσάιντ.
Ο νέος αυτός ρόλος θα του επιτρέπει να ελέγχει καλύτερα αν παίκτες μπαίνουν νωρίτερα στην περιοχή ή παραβιάζουν τους κανόνες κατά την επαναφορά και τα ριμπάουντ.
8. Δημόσια ανακοίνωση των αποφάσεων του VAR
Ίσως η πιο «τηλεοπτική» αλλαγή: στο εξής, οι διαιτητές θα μπορούν, εφόσον το επιτρέπει η διοργάνωση, να ανακοινώνουν δημόσια, μέσω μικροφώνου, την τελική τους απόφαση έπειτα από χρήση του VAR.
Η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε πιλοτικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών και κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς συμβάλλει στη διαφάνεια και στην καλύτερη κατανόηση του παιχνιδιού από το κοινό.
Ο διαιτητής δεν θα περιορίζεται μόνο σε χειρονομίες, αλλά θα εξηγεί με σαφήνεια τη λογική πίσω από κάθε απόφαση, μειώνοντας τη σύγχυση και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των φιλάθλων στις διαδικασίες.
Αυτές οι οκτώ αλλαγές διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με την IFAB να επιχειρεί να εκσυγχρονίσει το παιχνίδι χωρίς να αλλοιώσει τη φύση του.
Απομένει να φανεί πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη και πώς θα τις υποδεχθούν παίκτες, προπονητές, διαιτητές και πάνω απ’ όλα: οι φίλαθλοι.