Οι πέντε πιο επικίνδυνες και συνάμα ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας
Θέλει αρετή και τόλμη η καλή παραλία…
Η Ελλάδα έχει αμέτρητες όμορφες παραλίες, αλλά αυτές που ακολουθούν δεν είναι εύκολο να τις προσεγγίσεις. Για να πας, πρέπει να περπατήσεις σε δύσκολα μονοπάτια, να σκαρφαλώσεις, να κατέβεις γκρεμούς ή να πάρεις βαρκάκι. Όμως, όταν τελικά φτάσεις, νιώθεις πως άξιζε κάθε βήμα. Οι παραλίες αυτές είναι απομονωμένες, χωρίς πολύ κόσμο, με καθαρά νερά και μοναδική φυσική ομορφιά. Δεν έχουν ξαπλώστρες ή beach bar – έχουν όμως την ησυχία, την περιπέτεια και την αυθεντική πλευρά της Ελλάδας. Είναι για όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό και δεν τους πειράζει να ιδρώσουν λίγο για να το βρουν. Αν αγαπάς τη φύση και τις αυθεντικές εμπειρίες, συνέχισε να διαβάζεις… με δική σου ευθύνη.
Καλάμι, Κύθηρα

Για να πας στο Καλάμι των Κυθήρων, θα χρειαστεί να περπατήσεις μία ώρα από τον Μυλοπόταμο ή να αφήσεις το αυτοκίνητο σε έναν χωματόδρομο και να περπατήσεις το φαράγγι για περίπου 30 λεπτά. Η κατάβαση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά στο τέλος θα πρέπει να κατέβεις με σχοινί και σκάλα (δες τη φωτογραφία). Τότε ίσως αποζημιωθείς από τα νερά. Λέμε «ίσως» γιατί, αν φυσάει, το κύμα κάνει «μπούκες» στον μικρό κολπίσκο. Και αν όλα αυτά δεν σε πτοούν, τότε η επιστροφή ίσως σε συνετίσει: πρέπει να σκαρφαλώσεις με το σχοινί και να περπατήσεις την ανηφόρα μέχρι το αυτοκίνητό σου.
Δώματα, Κρήτη

Η παραλία Δώματα είναι μία από τις πιο όμορφες στην Κρήτη και ίσως η πιο δυσπρόσιτη. Για να φτάσεις εκεί (θεωρητικά), μπορείς να κατέβεις το φαράγγι του Κλάδου, που είναι το πιο δύσκολο της Ελλάδας, με κίνδυνο να σκαρμώσεις (δηλαδή να μην μπορείς να κατέβεις άλλο, αλλά ούτε και να ανέβεις). Μπορείς να περπατήσεις πέντε δύσκολα χιλιόμετρα από την Αγία Ρουμέλη, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας ένα ύψωμα πεντακοσίων μέτρων με τα πράγματά σου. Τρίτη επιλογή είναι να πάρεις βαρκάκι από την Αγία Ρουμέλη, αν το επιτρέπει ο καιρός. Αν φυσάει νοτιάς, τότε το βαρκάκι δεν μπορεί να προσεγγίσει, γιατί χτυπάει στις πλάκες της παραλίας, οπότε και να κολυμπήσεις, δεν θα μπορείς να μεταφέρεις τα πράγματά σου.
Ακτή, Εύβοια

Η Ακτή βρίσκεται δίπλα στον Λιμνιώνα, στην κεντρική Εύβοια. Το καλοκαίρι θα βρεις δύο τρεις κατασκηνωτές και καμιά δεκαριά λουόμενους. Πρόκειται για τους θαρραλέους, οι οποίοι αψήφησαν μια απότομη πλαγιά περίπου 100 μέτρων, με χαλαρά χαλίκια, και κατέβασαν τα πράγματά τους στην παραλία. Επίσης, είναι οι αισιόδοξοι που πιστεύουν ότι στην επιστροφή έχουν άνετα την ανηφόρα. Γενικότερα, για να κάνεις μπάνιο στην Ακτή πρέπει να έχεις πολύ γερά πόδια, πνευμόνια και καλή ισορροπία για να μην γλιστρήσεις.
Πλατανιστός, Εύβοια

Τη βάλαμε και στις πιο ωραίες της Εύβοιας, γιατί πρόκειται για ένα ειδυλλιακό σκηνικό με ποτάμι, πλατάνια, ίσκιο και ωραία άμμο. Σύγχρόνως, όμως, μπαίνει και στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες. Ο λόγος είναι ότι βλέπει Κάβο Ντόρο. Αν, δηλαδή, φυσάει βόρειο-βορειοανατολικός άνεμος, τότε τα κύματα είναι τόσο μεγάλα που απλώς δεν μπορείς να κάνεις μπάνιο.
Λαλάρια, Σκιάθος

Τα Λαλάρια είναι σαν τα Δώματα. Η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω θαλάσσης, όταν δεν φυσάει βοριάς. Εδώ δεν έχεις μόνο κύματα, αλλά έχεις και αντιμάμαλο (η επιστροφή του κύματος), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο βαρκάρης κι εσύ. Σίγουρα οι ντόπιοι ξέρουν το μέρος, αλλά στραβές γίνονται. Το 1989 ανατράπηκε σκάφος που επιχείρησε να προσεγγίσει την παραλία μόνο με πέντε μποφόρ. Μπορεί να μην υπήρξαν θύματα, αλλά η διάσωση των ναυαγών χρειάστηκε ώρα.
Οι πιο δύσκολα προσβάσιμες παραλίες της Ελλάδας είναι εμπειρίες ζωής, που απαιτούν κόπο, αλλά προσφέρουν σπάνιες συγκινήσεις. Αν είσαι από εκείνους που δεν φοβούνται τον ιδρώτα και την πρόκληση, ετοίμασε σακίδιο, νερό και καλή παρέα. Η ανταμοιβή σου θα είναι μια πλευρά της Ελλάδας που δεν βλέπει ποτέ ο μαζικός τουρισμός.
