Οι Βρυξέλλες σε σταυροδρόμι: Πώς θα απαντήσουν στην απειλή Τραμπ για δασμούς 30%
Παρά την ένταση, πολλοί οικονομολόγοι συνεχίζουν να εκτιμούν ότι Ε.Ε. και ΗΠΑ θα καταλήξουν σε συμβιβασμό.

Σε δύσβατη θέση οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέεδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 30% σε ευρωπαϊκά προϊόντα, από την 1η Αυγούστου, παρά το προχωρημένο στάδιο των διμερών διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς, η ΕΕ έλαβε την επιστολή «με λύπη και απογοήτευση», καθώς η Ουάσιγκτον φαίνεται να ασκεί πίεση με μονομερείς απειλές, αγνοώντας την πρόοδο στη διαπραγμάτευση.
Ο Σέφτσοβιτς ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια συμφωνίας, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων αντίμετρων. Η επικοινωνία Ευρωπαίων αξιωματούχων με την Ουάσιγκτον συνεχίζεται με στόχο να διατηρηθεί η διαπραγματευτική βάση.
Ανακοινώσεις και αντίμετρα – τι ισχύει
- Η ΕΕ ανέστειλε την ενεργοποίηση των προγραμματισμένων αντιμέτρωνέως την 1η Αυγούστου, διατηρώντας όμως έτοιμη τη λίστα των €21 δισ. πιθανού αντιτιμήματος
- Μεταξύ των επιλογών περιλαμβάνονται:
- Αύξηση εισαγωγών αμερικάνικων προϊόντων (π.χ. σόγια, εξοπλισμός).
- Μείωση των δασμών στα αμερικανικά αυτοκίνητα.
- Απαγόρευση εξαγωγών ευρωπαϊκών φαρμάκων κρίσιμων για τις ΗΠΑ.Η «πυρηνική επιλογή»: δασμοί σε ψηφιακές υπηρεσίες ή απαγορεύσεις σε big tech από τις ΗΠΑ, με κίνδυνο εμπορικού πολέμου.
Ποιοι βλέπουν συμβιβασμό
Παρά την ένταση, πολλοί οικονομολόγοι συνεχίζουν να εκτιμούν ότι Ε.Ε. και ΗΠΑ θα καταλήξουν σε συμβιβασμό. Ο Joerg Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, εκτιμά ότι τελικά θα συμφωνηθεί ένας μέσος δασμολογικός συντελεστής της τάξης του 15% για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ - ποσοστό υψηλότερο από το 10% που πολλοί αναλυτές θεωρούσαν μέχρι πρόσφατα πιθανό, αλλά στο ίδιο ύψος με τη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου – ΗΠΑ.
Οικονομολόγος της Berenberg, ο Salomon Fiedler, εμφανίζεται πιο αισιόδοξος, σημειώνοντας σε ανάλυσή του ότι η τράπεζα εξακολουθεί να προβλέπει δασμούς 10%, αν και αναγνωρίζει ότι «οι κίνδυνοι πλέον είναι σημαντικά αυξημένοι προς τα πάνω».
Αβεβαιότητα
Ο Fiedler υπενθυμίζει ότι ο Τραμπ έχει επανειλημμένα υιοθετήσει σκληρές θέσεις αρχικά, πριν τελικά προχωρήσει σε συμβιβασμούς. Το γεγονός ότι ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 30% από την 1η Αυγούστου (και όχι άμεσα) ενισχύει μάλιστα το ενδεχόμενο να αποτελεί μια κίνηση στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής του τακτικής.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές, εάν μετακυλιστεί από τις επιχειρήσεις στους αγοραστές, ίσως αποτρέψει περαιτέρω εντάσεις. Ο ίδιος προσθέτει ότι μεταβολές στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσουν την ανάγκη του Τραμπ να διατηρήσει την προσοχή στο πεδίο του εμπορίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Fiedler, η ελπίδα για μια συνολική, διμερή συμφωνία που θα καταργεί όλους τους δασμούς και άλλα εμπόδια «έχει πλέον σχεδόν εξαφανιστεί από το προσκήνιο».