Παγκόσμιος συναγερμός για την «ταινία της αλεπούς»: Τι προκαλεί στον άνθρωπο - Η απίθανη περίπτωση
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονες για το παράσιτο που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Τα κρούσματα του παράσιτου, γνωστού ως ταινία της αλεπούς (echinococcus multilocularis), έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, ενώ το 1993 καταγράφονταν μόλις δύο περιστατικά, το 2022 ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε στα 22 κρούσματα.
Πώς μεταδίδεται
Η ταινία της αλεπούς ζει κυρίως σε άγρια ζώα, με τις αλεπούδες να αποτελούν τον κύριο ξενιστή. Η μετάδοση στον άνθρωπο συμβαίνει όταν έρχεται σε επαφή με τα αυγά του παράσιτου μέσω των περιττωμάτων μολυσμένων ζώων. Μόλις το παράσιτο εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό, εγκαθίσταται στο ήπαρ όπου πολλαπλασιάζεται ταχύτατα, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Το παράσιτο, που αρχικά περιοριζόταν σε συγκεκριμένες περιοχές της Ευρώπης, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Σιβηρίας, πλέον εξαπλώνεται ραγδαία σε περιοχές του Καναδά και των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), στις ομάδες υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται:
• Κυνηγοί και κτηνίατροι που έρχονται σε άμεση επαφή με άγριες αλεπούδες ή κογιότ
• Άτομα που εκτίθενται στα περιττώματα μολυσμένων ζώων
• Ιδιοκτήτες κατοικίδιων σκύλων και γατών που έχουν πρόσβαση σε άγρια τρωκτικά μολυσμένα με το παράσιτο
Συμπτώματα και επιπλοκές
Οι παρασιτικοί όγκοι που δημιουργούνται αρχικά στο ήπαρ μπορούν να εξαπλωθούν στους πνεύμονες και σε άλλα ζωτικά όργανα, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο κοιλιακό άλγος, ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών), σημαντική απώλεια βάρους και αίσθημα αδυναμίας.
Οι ειδικοί συνιστούν την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής και την αποφυγή επαφής των κατοικίδιων ζώων με άγρια ζώα και τα περιττώματά τους, ως βασικά μέτρα πρόληψης.
Ο ασθενής με το παράσιτο των 18 μέτρων
Ένα εντυπωσιακό περιστατικό παρασιτικής μόλυνσης καταγράφηκε το 2021, όταν ένας 67χρονος άνδρας από την επαρχία Nong Khai της Ταϊλάνδης υποβλήθηκε σε αφαίρεση ενός παρασίτου μήκους 18 μέτρων, της μακρύτερης ταινίας που έχει καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια.
Ο ασθενής, που ανέφερε συμπτώματα μετεωρισμού από τις αρχές Μαρτίου, αναζήτησε ιατρική βοήθεια σε τοπικό νοσοκομείο. Οι εξετάσεις κοπράνων αποκάλυψαν την παρουσία 28 μολυσματικών προνυμφών, που σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, προέρχονταν από κατανάλωση μολυσμένου και ανεπαρκώς μαγειρεμένου βόειου κρέατος.
Μετά τη χορήγηση της κατάλληλης αντιπαρασιτικής αγωγής, το τεράστιο παράσιτο αποβλήθηκε από τον οργανισμό του την επόμενη ημέρα. Το Κέντρο Έρευνας Παρασιτικών Νοσημάτων επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για ταινία Taenia saginata βοοειδών, με μήκος που ξεπερνούσε τα 18 μέτρα.