Παιδική παχυσαρκία: Πέντε λεπτά διαφήμισης junk food φορτώνουν με 130 επιπλέον θερμίδες τα παιδιά
Στην έρευνα συμμετείχαν 240 παιδιά ηλικίας 7-15 ετών από την Αγγλία, τα οποία εκτέθηκαν για πέντε λεπτά σε διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων και στη συνέχεια σε διαφημίσεις μη τροφίμων, μέσω τεσσάρων διαφορετικών μέσων.

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στη Μάλαγα της Ισπανίας αποκαλύπτει ότι η έκθεση παιδιών και εφήβων σε διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων οδηγεί σε σημαντικά μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται ανεξάρτητα από το είδος της διαφήμισης ή το μέσο προβολής.
Ποσοτικοποίηση της επίδρασης των διαφημίσεων τροφίμων σε παιδιά
Οι ερευνητές θέλησαν να μετρήσουν την ακριβή επίδραση της έκθεσης των παιδιών σε διαφημίσεις τροφίμων και να διερευνήσουν εάν η πρόσληψη τροφής επηρεάζεται από το περιεχόμενο της διαφήμισης (διαφήμιση επωνυμίας ή προϊόντος) ή από τον τύπο του μέσου (τηλεόραση, social media, podcasts, στατικές διαφημίσεις). Στην έρευνα συμμετείχαν 240 παιδιά ηλικίας 7-15 ετών από την Αγγλία, τα οποία εκτέθηκαν για πέντε λεπτά σε διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων και στη συνέχεια σε διαφημίσεις μη τροφίμων, μέσω τεσσάρων διαφορετικών μέσων.

Μόλις 5' διαφήμισης αυξάνουν κατά 130 θερμίδες την ημερήσια πρόσληψη
Η μελέτη κατέδειξε ότι ακόμη και μια σύντομη έκθεση πέντε λεπτών σε διαφημίσεις τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 130 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Αυτή η ποσότητα θερμίδων αντιστοιχεί σε δύο φέτες ψωμιού. Συγκεκριμένα, μετά την έκθεση στις διαφημίσεις τροφίμων, τα παιδιά κατανάλωναν περισσότερα σνακ (+58,4 θερμίδες) και μεγαλύτερο μεσημεριανό γεύμα (+72,5 θερμίδες), οδηγώντας σε συνολικά αυξημένη πρόσληψη τροφής (+130,90 θερμίδες) σε σύγκριση με την έκθεσή τους σε διαφημίσεις χωρίς τρόφιμα.
Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο, το μέσο και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση
Είναι αξιοσημείωτο ότι ούτε το περιεχόμενο της διαφήμισης (διαφήμιση επωνυμίας ή συγκεκριμένου προϊόντος) ούτε το μέσο προβολής επηρέασαν το αποτέλεσμα. Οι διαφημίσεις μόνο επωνυμίας ήταν εξίσου αποτελεσματικές στην αύξηση της πρόσληψης τροφής με τις διαφημίσεις προϊόντων. Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων δεν επηρεάστηκε από τον τύπο του μέσου ενημέρωσης ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των οικογενειών των παιδιών.
Στο επίκεντρο συζητήσεις για τον περιορισμό της διαφήμισης ανθυγιεινών τροφίμων
Η παρουσίαση αυτής της τυχαιοποιημένης έρευνας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς πολλές χώρες στην Ευρώπη και παγκοσμίως εξετάζουν την επιβολή περιορισμών στη διαφήμιση ανθυγιεινών τροφίμων ως μέτρο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παιδικής παχυσαρκίας. Τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν ισχυρά επιχειρήματα για την ανάγκη τέτοιων ρυθμιστικών παρεμβάσεων.