Πανελλήνιες: Πότε ανακοινώνονται οι βάσεις για τα ΑΕΙ - Αυτά τα μαθήματα θα τις διαμορφώσουν
Τι είπε η υπουργός Παιδείας Ζοφία Ζαχαράκη. Όσα ανέφερε για το τέλος των πανελληνίων ως μοναδικό σύστημα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.

Για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ μίλησε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Με βάση τα πρώτα στατιστικά στοιχεία από τις επιδόσεις των μαθητών, προκύπτουν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής σε κάθε πεδίο.
«Σίγουρα θα υπάρχουν αποκλίσεις στις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ», τόνισε η Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
«Αποκλίσεις θα υπάρχουν και στο κομμάτι των θεωρητικών λόγω των επιδόσεων των παιδιών, αλλά μικρότερες μάλλον στο κομμάτι του δεύτερου και τρίτου πεδίου, μεγαλύτερες στο τέταρτο γιατί πήγαν καλά στην Οικονομία. Αλλά σίγουρα η Νεοελληνική Γλώσσα θα παίξει τον ρόλο της διαμόρφωσης των βάσεων», εξήγησε.
«Είναι μοιρασμένες οι επιδόσεις των μαθητών, σημείωσε, υπάρχουν μαθήματα που δεν τα πήγαν πολύ καλά, όπως στη Νεοελληνική Γλώσσα, ενώ φαίνεται ότι δυσκολεύτηκαν και στα Μαθηματικά και στην Ιστορία. Από την άλλη, πρόσθεσε, εκεί που είχαν ανησυχία, όπως στη Βιολογία, πήγαν σχετικά καλά και πολύ καλά στην Οικονομία», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.
«Οι βάσεις θα ανακοινωθούν τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου»
«Από τις 8 Ιουλίου και μετά, κατά προσέγγιση, θα αρχίσουν να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους τα παιδιά και για διάστημα δέκα ημερών περίπου, έως τις 17 Ιουλίου, δηλαδή», είπε, ανακοινώνοντας στην συνέχεια ότι οι βάσεις θα ανακοινωθούν τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου.
«Θα φροντίσουμε όσο νωρίτερα μπορούμε να γίνει, έτσι ώστε να τελειώσει και αυτό το κομμάτι της αγωνίας. Είδατε και χθες, ανακοινώσαμε ίσως νωρίτερα από ποτέ», σημείωσε η υπουργός Παιδείας.
«Θέλω να σημειώσω κάτι που σπανίως λέμε, ότι σε αυτή τη διαδικασία των Πανελλαδικών εμπλέκονται χιλιάδες άνθρωποι, τους ευχαριστώ από καρδιάς και τους υπαλλήλους του υπουργείου, καθώς προετοιμαζόμαστε τις υπόλοιπες 355 μέρες για το θέμα των Εξετάσεων και όλα τα βαθμολογικά και τους ανθρώπους οι οποίοι ήταν επιτηρητές και βέβαια παιδιά και γονείς οι οποίοι προετοιμάζονται χρόνια γι’ αυτό. Ας αναμένουμε όμως τώρα και τις προτιμήσεις τους για να δούμε», ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη.
Έρχεται το τέλος των πανελληνίων ως σύστημα εισαγωγής;
Απαντώντας στο ερώτημα, κατά πόσο το σύστημα των Πανελλαδικών φαίνεται να ολοκληρώνει τον κύκλο του και άρα εάν δρομολογείται ένα νέο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια, η υπουργός ανέφερε τα εξής:
«Στον κυβερνητικό κύκλο που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν αναμένεται εντός των επόμενων δύο ετών να γίνει αλλαγή, τα παιδιά που είναι τώρα στο Λύκειο θα δώσουν με το σύστημα των εξετάσεων όπως το ξέρουμε. Αλλά εμείς έχουμε ξεκινήσει τις συζητήσεις, την έρευνα και τη μελέτη, ενδελεχή θα έλεγα, έτσι ώστε να παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό μία πρόταση για τι θα σήμαινε να μεταβούμε στο Εθνικό Απολυτήριο».
«Εναλλακτική και στην Ελλάδα για να μπεις διαφορετικά στο πανεπιστήμιο»
Όπως είπε η Σοφία Ζαχαράκη, θα εξεταστεί «τι θα έπρεπε να προσμετρηθεί, ποιες είναι οι καλές πρακτικές από άλλες χώρες, τι μας προτείνουν οι εμπειρογνώμονες και οι άνθρωποι του πεδίου που θα μπορούσε να μετρήσει έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική κάποια στιγμή και στην Ελλάδα για να μπεις διαφορετικά στο πανεπιστήμιο».
«Και βέβαια σημαντικό ρόλο θα παίξει και εδώ η συζήτηση και με το Πανεπιστήμιο, τους Πρυτάνεις και με τους ανθρώπους οι οποίοι ξέρουν και τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια πολύ. Σε άλλες χώρες αυτό το οποίο γίνεται είναι το να προσμετρώνται επιδόσεις και των τριών ετών και των τεσσάρων σε άλλες χώρες, ανάλογα πώς διαμορφώνεται η δευτεροβάθμια σε ορισμένα μέρη. Πάντως εδώ πέρα, θα έχει ενδιαφέρον κάποια στιγμή πραγματικά και αυτό θα κάνουμε, να κάνουμε μία μελέτη, γιατί ξέρετε, στην εκπαίδευση θέλεις τον χρόνο και θέλεις και τα στοιχεία. Δεν λειτουργούμε με ραβδάκια, ούτε και με εντολές», δήλωσε η υπουργός Παιδείας.