Παπαζάχος: Ο σεισμός της Κρήτης είναι «μια φορά και τελειώνεις» - «Να συνηθίσουμε τη σεισμικότητα»
«Ο σεισμολογικός καιρός της Ελλάδας είναι ο πιο βαρύς καιρός της Ευρώπης και αυτό κάπως θα πρέπει να το συνηθίσουμε» τόνισε ο επιστήμονας.

«Αυτοί οι σεισμοί στη λεκάνη βόρεια της Κρήτης, ενδιαμέσου βάθους, προκαλούν μεγάλες επιταχύνσεις και παρατεταμένης διάρκειας σεισμική κίνηση» - Ωστόσο, «είναι μεμονωμένοι, ξεχωριστοί σεισμοί, μια φορά και τελειώνεις» τόνισε στο Acion24 ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος μιλώντας για την πρωινή δόνηση των 6,1 Ρίχτερ.
Σε ερώτηση αν υπάρχει αυξημένη σεισμικότητα στον ελλαδικό χώρο ο καθηγητής απάντησε: «Δεν έχουμε την αίσθηση αυξημένης σεισμικότητας. Με προβληματίζει ότι αντιμετωπίζουμε τους σεισμούς ως κάτι το εκπληκτικό. Δεν μας έχουν γίνει σεισμοί τα τελευταία 3-4 χρόνια. Και τώρα που έχουν γίνει ένας, δύο σεισμοί το αντιμετωπίζουμε ως κάτι το περίεργο.
«Ο σεισμολογικός καιρός της Ελλάδας είναι ο πιο βαρύς καιρός της Ευρώπης και αυτό κάπως θα πρέπει να το συνηθίσουμε» τόνισε ο επιστήμονας και πρόσθεσε: «Οι σεισμοί αργά ή γρήγορα θα γίνουν. Ο ελληνικός χώρος κάνει διακυμάνσεις» σημείωσε και κατέληξε:
«Ο σεισμικός κίνδυνος είναι μόνιμος κι έχει απλή λύση: Ένα κτήριο κατάλληλα κατασκευασμένο, δεν παθαίνει τίποτα, ακόμα και σε ισχυρούς σεισμούς και από όπλο που θα μας σκοτώσει, θα γίνει ο χώρος που θα μας προστατέψει».
Σε ερώτηση τί γίνεται με τους ελέγχους στα κτήρια ο καθηγητής είπε: «Αυτή τη στιγμή γίνεται προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτηρίων και κτηρίων δημοσίου συμφέροντος και σε λίγους μήνες θα τελειώσει: Σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομικά τμήματα, γήπεδα. Το εθνικό πρόγραμμα που συντονίζεται από τον ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ προχωράει και θα μας δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα».