Παυλόπουλος: Δεν γνώριζα, με αιφνιδίασε ο Τσίπρας με το δημοψήφισμα - Έργο της Μέρκελ το ΔΝΤ
Τη δική του εκδοχή για τα δραματικά γεγονότα του 2015 έδωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Μας έφερε κοντά η τραγική δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου» λέει ο Τσίπρας.

Εν μέσω της έντονης συζήτησης για τη σκοτεινή εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ που οδήγησε τη χώρα να ψάχνει την τύχη της εκτός ευρωζώνης στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρενέβη δίνοντας τη δική του εκδοχή για τα όσα τραγικά συνέβησαν πριν και μετά το δημοψήφισμα του 2015.
Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως η απόφαση Τσίπρα για το δημοψήφισμα τον αιφνιδίασε, άφησε σαφείς αιχμές για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Τσίπρα φωτογραφίζοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη στον οποίο χρέωσε όλες τις αλλοπρόσαλλες προτάσεις που έφταναν από την Αθήνα στους εκπροσώπους των δανειστών.
Αμφισβητώντας ευθέως τα όσα είπε η Άγκελα Μέρκελ στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, ο κ. Παυλόπουλος επικαλέστηκε δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οκτώ μήνες πριν από το θάνατό του, σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση για την ενεργοποίηση του ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας άνηκε ολοκληρωτικά στην πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας.
«Όλο το μνημόνιο που μας έδωσαν ήταν λάθος από την αρχή έως το τέλος, η Ελλάδα ανέλαβε βάρη που δεν της άνηκαν» είπε ο κ. Παυλόπουλος στον ΑΝΤ1 υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα για το πως η χώρα έφτασε εν τέλει να κάνει το δημοψήφισμα του 2015.
«Δεν θα γίνω πρόεδρος της δραχμής»
Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε πως από την πρώτη στιγμή είχε διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα πως ο ίδιος δεν επρόκειτο να γίνει «πρόεδρος της δραχμής», όταν και τον ενημέρωσε πως η δική του πρόταση θα ήταν το «όχι».
Δήλωσε αιφνιδιασμένος από την ενημέρωση που του έκανε ο τότε Πρωθυπουργός για την απόφασή του να πάει η χώρα σε δημοψήφισμα ενώ στις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προσπαθούσε να φέρει εκ νέου όλες τις πλευρές ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων.
Ακόμα και την ύστατη ώρα, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, μετά από συνεννόηση δική του με τον κ. Γιουνκέρ και τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τη Δευτέρα πριν από το δημοψήφισμα έγινε προσπάθεια για συμφωνία αλλά οι συζητήσεις κατέρρευσαν μία ημέρα αργότερα.
Αμέσως μετά το συντριπτικό 61,3% του «όχι» στο δημοψήφισμα ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε εκ νέου από τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει δημόσια δήλωση πως το αποτέλεσμα δεν αφορά στην έξοδο από το ευρώ. Είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα από τον Πάνο Καρβούνη - επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα - ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο ότι στις Βρυξέλλες ξεκινούσαν οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας όχι μόνο από το ευρώ αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το συμβούλιο των αρχηγών, τα πρακτικά και το «ντου» του Λαφαζάνη
Αναφερόμενος στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε πως τα περιθώρια ήταν απολύτως ασφυκτικά για την Ελλάδα η οποία καλούνταν να στείλει ένα σήμα προς τους δανειστές ότι θα προχωρήσει σε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε χρεοκοπία και στη δραχμή.
Η σύσκεψη διακόπηκε όταν στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος ζήτησε να δει τον κ. Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν έτοιμος να βοηθήσει την Ελλάδα όταν θα βρεθεί εκτός του ευρώ...
Ο κ. Τσίπρας, όπως είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, τηλεφώνησε την ίδια ώρα στον Πρόεδρο της Ρωσίας ο οποίος δήλωσε άγνοια καλώντας μάλιστα τον τότε πρωθυπουργό να συνεχίσει να κρατά την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό της δρόμο.
Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος στη συνεδρίαση κρατήθηκαν πρακτικά, ωστόσο χαρακτήρισε «πρέπουσα» την απάντηση που έδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας στο αίτημα του κ. Τσίπρα ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα.
Η περιπέτεια για την Ελλάδα έκλεισε με την ψήφιση του τρίτου - και πιο σκληρού μνημονίου τον Αύγουστο του 2015 από 222 βουλευτές και αφού είχε προηγηθεί μια μαραθώνια συζήτηση θρίλερ στη Βουλή.
«Μας έφερε κοντά η τραγωδία με τη δολοφονία Γρηγορόπουλου»
Μιλώντας στην κάμερα για τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως αυτό που έφερε κοντά τους δυο άνδρες ήταν η τραγωδία με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
«Ο Προκόπης Παυλόπουλος τότε έπαιξε ένα καταλυτικό ρόλο προκειμένου η τραγωδία αυτή να μην φέρει και νέες τραγωδίες. Και μας έφερε κοντά αυτή η κοινή έγνοια τότε. Να μην μετατραπεί αυτή η οργή των νέων ανθρώπων σε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» είπε ο κ. Τσίπρας. Σημειώνεται πως ο κ. Παυλόπουλος σχολιάζοντας την στάση που είχε κρατήσει τότε ως αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης Καραμανλή, υποστήριξε πως ακριβώς την ίδια υιοθέτησε και η σημερινή κυβέρνηση στα ογκώδη συλλαλητήρια για τα Τέμπη.
Ο κ. Τσίπρας προσπερνώντας το γιατί διαλύθηκε η Βουλή, σημείωσε πως με την επιλογή του κ. Παυλόπουλου επέλεξε να δώσει «ένα μήνυμα και ένα σήμα εθνικής συσπείρωσης, δημιουργώντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο λαό προκειμένου να δοθεί από κοινού η εθνική μάχη για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας για την έξοδο από τα μνημόνια και για την επιστροφή στην κανονικότητα».
«Η επιλογή στο πρόσωπο του Προκόπη ήταν μονόδρομος για μένα και δεν το μετανιώνω» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τα «πρακτικά» της εποχής πάντως γράφουν πως ο κ. Τσίπρας είχε νωρίτερα δώσει τα χέρια με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο τον οποίο προόριζε για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.