Η αμερικανική εφημερίδα New York Times είχε μία απλή αλλά τόσο σκληρή για τους κρατούντες, ιδέα  θέλοντας να καυτηριάσει την επικείμενη υπέρβαση του ασύλληπτου αριθμού των 100.000 νεκρών από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ, αφιερώνει χθες 23 Μαΐου την πρώτη σελίδα της στη μνήμη χιλίων από τους νεκρούς αυτούς και γράφει για καθέναν τους πώς ήταν με δυο τρεις λέξεις η ζωή του.

«Αυτοί οι 1.000 άνθρωποι εδώ δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόλις ένα τοις εκατό του συνόλου. Κανένας τους δεν ήταν ένας απλός αριθμός», αναφέρει στον πρόλογό της η εφημερίδα παρουσιάζοντας την πρώτη σελίδα της, που καλύπτεται ολόκληρη από ένα πυκνογραμμένο κείμενο που παραθέτει ονοματεπώνυμα ηλικίες και μικρά βιογραφικά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες με τις παλινωδίες Τραμπ και το χαμηλότατο επίπεδο Δημόσιας Υγείας (π.χ Πολιτεία Φλόριντα με 11 εκατομμύρια κατοίκους μόλις δυο παλιά δημόσια νοσοκομεία) είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 97.048 θανάτους και 1.621.658 κρούσματα σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που ήταν διαθέσιμα χθες, Σάββατο, το βράδυ. Χθες η χώρα κατέγραψε άλλους 1.127 θανάτους μέσα σε 24 ώρες. Το ξεπέρασμα του ορίου των 100.000 νεκρών μοιάζει απλώς ζήτημα ημερών.

O «Τζόε Ντίφι, 62 ετών, Νάσβιλ, σταρ της μουσικής κάντρι που διακρίθηκε με ένα Γκράμι» ανάμεσα στους 1000 νεκρούς που αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα New York Times

Μεταξύ των θυμάτων που αναφέρονται από τους New York Times, για καθένα από τα οποία η εφημερίδα αναφέρει πού υπέκυψε από τη νόσο Covid-19, περιλαμβάνονται ο «Τζόε Ντίφι, 62 ετών, Νάσβιλ, σταρ της μουσικής κάντρι που διακρίθηκε με ένα Γκράμι» ή η «Λάιλα Α. Φένγουικ, 87 ετών, Νέα Υόρκη, πρώτη μαύρη γυναίκα πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ».

Επίσης οι «Μάιλς Κόκερ, 69 ετών, Νέα Υόρκη, ανέκτησε την ελευθερία του αφού είχε καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη», «Ρουθ Σκέιπινοκ, 85 ετών, Ρόουζβιλ, Καλιφόρνια, τα πουλιά του κήπου έρχονταν να φάνε μέσα από το χέρι της», «Τζόρνταν Ντράιβερ Χέινς, 27 ετών, Σίνταρ Ράπιντς, Αϊόβα, ένας γενναιόδωρος νέος άνδρας με γοητευτικό χαμόγελο».

Σε δηλώσεις του ο Μαρκ Λέισι, διευθυντής εσωτερικών θεμάτων της εφημερίδας τόνισε: «Ήθελα κάτι που οι  να μπορούν να  ξαναδιαβάσουν σε 100 χρόνια και να καταλάβουν πόσο βαρύ είναι αυτό που περνάμε»

Τι συμβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ

Το αναμενόμενο ξεπέρασμα του ορίου των 100.000 νεκρών θα συμβεί εν μέσω ενός debate  για το lockdown, καθώς Πολιτείες άρχισαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν αποφασισθεί κατά της εξάπλωσης της νόσου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ασκεί πίεση για το άνοιγμα της οικονομίας καλώντας τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες να «απελευθερώσουν» τις Πολιτείες τους περιφρονώντας τις προειδοποιήσεις των επιστημονικών συμβούλων του.

Ο Τζορτζ Κόνγουεϊ, επικριτής του προέδορυ και σύζυγος μιας συμβούλου του Λευκού Οίκου, της Κελιάν Κόνγουεϊ, ανήρτησε στο Twitter μια φωτογραφία της πρώτης σελίδας των New York Times δίπλα σε μια φωτογραφία του Τραμπ να παίζει χθες γκολφ.

Ο πρόεδρος πήγε χθες να παίξει γκολφ για πρώτη φορά από τις 8 Μαρτίου στη λέσχη του στην Βιρτζίνια, κοντά στην Ουάσινγκτον. Κατάσταση που φαντάζει μακρινή για τα δικά μας δεδομένα αλλά Δημοσιογραφία που δεν εξαντλείται σε δελτία τύπου, αγιογραφίες και σιωπηρή συναίνεση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις