Η 34χρονη γυναίκα που έχει άλλα δύο παιδιά, φέρεται να πήγε στον γιατρό της για να της τοποθετήσει την ενδομήτρια συσκευή IUD πριν από δύο χρόνια ώστε να αποφύγει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ωστόσο, το αντισυλληπτικό μέσο “γεννήθηκε” μαζί με το βρέφος που το κρατούσε στα χέρια του, σύμφωνα με τη VN Express. Τις φωτογραφίες έβγαλε ο μαιευτήρας Τραν Βιετ Φουόνγκ στο διεθνές νοσοκομείο Χάι Φονγκ στο Βιετνάμ.

Η ενδομήτρια συσκευή IUD είναι μια μικρή συσκευή πλαστικού και χαλκού σε σχήμα Τ που τοποθετείται στη μήτρα από γιατρό ή νοσοκόμο. Απελευθερώνει χαλκό για να σταματήσει μια εγκυμοσύνη και έχει διάρκεια ισχύος για 5 έως 10 χρόνια. Ορισμένες φορές ονομάζεται “πηνίο” ή “χάλκινο πηνίο”. Όπως είπε ο μαιευτήρας, “μετά τον τοκετό πίστεψα ότι ήταν πολύ ενδιαφέρον που κρατούσε το “πηνίο” οπότε έβγαλα φωτογραφία. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα λάμβανε τόση προσοχή”. Παρατήρησε επίσης ότι το IUD πιθανόν δεν σταμάτησε την εγκυμοσύνη αν μετακινήθηκε από την αρχική του θέση. To βρεφάκι γεννήθηκε υγιέστατο στα 3,175 κιλά και παρακολουθείται μαζί με τη μητέρα του.

Αντισυλληπτικά πηνία (IUDs)

Το IUD ή το «πηνίο» είναι μια μικρή πλαστική (ή πλαστική και χάλκινη) συσκευή, όχι πολύ περισσότερο από μια μάχη, η οποία τοποθετείται μέσα στη μήτρα σας, όπου σας εμποδίζει να μείνετε έγκυος. Συχνά ονομάζεται «πηνίο» επειδή τα περισσότερα από τα αρχικά IUD είχαν σχήμα σπείρας. Στη Βρετανία, οι ενδομήτριες συσκευές (IUDs) παραμένουν σχετικά δημοφιλείς το 2016, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών που είχαν μωρά. Θεωρείται ότι χρησιμοποιούνται από περίπου το 7% του σεξουαλικά ενεργού γυναικείου πληθυσμού ηλικίας 18 έως 50 ετών. Και οι περισσότεροι από αυτούς φαίνεται να είναι αρκετά ευχαριστημένοι με αυτή τη μέθοδο.

Ωστόσο, οι IUD εξακολουθούν να είναι πολύ δημοφιλείς σε ορισμένες άλλες χώρες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, όπου η χρήση των πηνίων παραμένει αρκετά σπάνια. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι πολλές αμερικανικές και αυστραλιανές γυναίκες (και γιατροί) έχουν αναμνήσεις από τις καταστροφικές παρενέργειες ενός συγκεκριμένου τύπου IUD (το Dalkon Shield), που τώρα αποσύρεται από την πώληση. Ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με πιθανές παρενέργειες από IUD και ατυχίες. Πίσω το 2012, η ​​Ένωση Ιατρικής Άμυνας ανέφερε μια δεκαετή μελέτη περίπου 100 αγωγών που ασκήθηκαν από γυναίκες που επικαλούνται ιατρικές κακή πρακτική όσον αφορά τα πηνία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις