Κανείς δεν γνωρίζει αν πρόκειται για αστείο ή για σοβαρή πρόταση. Στη χώρα που ζούμε αυτά τα δύο συνυπάρχουν και μερικές φορές δεν καταλαβαίνει ο κόσμος τι ισχύει και τι όχι. Πάντως η φωτογραφία που δείχνει μάσκα έξω από γραφείο τον ΕΛΤΑ, στη διάθεση των πολιτών κάνει το γύρο του διαδίκτυου.

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο όχι μόνο να δανειζόμαστε μάσκα από τον φίλο ή τη φίλη μας, αλλά να φοράμε τη δική μας, αν είναι μίας χρήσης, συνεχώς (χειρουργική μάσκα). Aυτές οι μάσκες προστατεύουν από εκπνεόμενα σταγονίδια. Τις χρησιμοποιούν οι χειρουργικές ειδικότητες για να προστατεύουν το χειρουργικό πεδίο  από την εκπνοή τους κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό  αυτές τις μάσκες να τις χρησιμοποιούν οπωσδήποτε οι ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα ώστε να μη διασπείρουν τον ιό με την ομιλία ή το βήχα.

Αν είναι πολλαπλών χρήσεως πρέπει κάθε βράδυ να την πλένουμε επιμελώς, αν την έχουμε χρησιμοποιήσει εντός της ημέρας. Τα βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία, η μάσκα αυτή πλένεται μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60 βαθμών.

Θυμίζουμε ότι από σήμερα, 1η Αυγούστου και μέχρι τις 31 του μήνα, είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.

Η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τα καίριας σημασίας  προληπτικά μέτρα που είναι:

  • η φυσική απόσταση
  • η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή το φτέρνισμα)
  • η υγιεινή των χεριών
  • η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις