Βίντεο που κόβει την ανάσα κάνει το γύρο του διαδικτύου από την έκρηξη στη Βηρυτό. Είναι η στιγμή της έκρηξης, όπως φαίνεται μέσα από ένα σπίτι. Ένα μικρό κοριτσάκι παίζει ανέμελο.

Δίπλα της η οικιακή βοηθός. Μέσα σε δευτερόλεπτα ακούγεται ένας εκκωφαντικός θόρυβος και τα τζάμια σπάνε. Τότε η οικιακή βοηθός αρπάζει το παιδί και τρέχει για να σωθούν.

Η Βηρυτός βιώνει από την Τρίτη 4 Αυγούστου μια απίστευτη τραγωδία. Τη στιγμή της έκρηξης πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές, ενώ σωστικά συνεργεία συνεχίζουν σήμερα να αναζητούν επιζώντες σε μια θάλασσα από συντρίμμια. Τα νοσοκομεία της πόλης απευθύνουν εκκλήσεις για να παρασχεθεί αίμα.

Ανατινάχθηκαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου – 100 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες

Ξεπερνούν τους 100 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των εκρήξεων, γνωστοποίησε η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στον Λίβανο. «Ως εδώ, έχουν τραυματιστεί πάνω από 4.000 άνθρωποι και πάνω από 100 σκοτώθηκαν. Οι ομάδες μας συνεχίζουν τις έρευνές τους και της επιχειρήσεις διάσωσης στις ζώνες που περιβάλλουν» το λιμάνι της πρωτεύουσας της χώρας, διευκρίνισε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας.

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού Τζορτζ Κατάνεχ δήλωσε τηλεφωνικά σε λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια και ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς. Ο Κατάνεχ πρόσθεσε μιλώντας στο LBCI ότι η οργάνωση συντονίζεται με το υπουργείο Υγείας για να αποφασιστεί σε ποια νεκροτομεία θα πρέπει να μεταφέρονται οι άνθρωποι ανασύρονται νεκροί και πού θα διακομίζονται οι τραυματίες, διότι τα νοσοκομεία δυσκολεύονται πολύ να αντεπεξέλθουν μπροστά στην πλημμύρα τραυματιών, πολλοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις