H Κάνε Τανάκα αναγνωρίστηκε ως ο γηραιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ στην Ιαπωνία και το γιόρτασε πίνοντας ένα μπουκάλι αναψυκτικό τύπου κόλα και τρώγοντας σοκολάτα. Άλλωστε αυτά είναι δύο από τα αγαπημένα τρόφιμα της υπεραιωνόβιας γιαγιάς. Η συμπαθέστατη ηλικιωμένη δεν κατάφερε να δει την οικογένειά της λόγω κορονοϊού και γιόρτασε τη διάκριση αυτή παρέα με ένα μπουκάλι αναψυκτικό.

Η Κάνε Τανάκα έχει ήδη μπει στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες από τον Μάρτιο όταν έγινε 117 ετών και 261 ημερών. Ωστόσο, το Σάββατο πέτυχε το ρεκόρ όλων εποχών για την Ιαπωνία. Η ίδια, κατέρριψε το ρεκόρ μιας άλλης γυναίκας από την Ιαπωνία, της Νάμπι Τατζίμα που πέθανε τον Απρίλιο του 2018 σε ηλικία 117 ετών και 260 ημερών.

Η Τανάκα δεν είναι η μόνη που έχει ζήσει πάνω από τα 100 έτη στην Ιαπωνία. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνω των 65 είναι από 36 εκατομμύρια ή το 28,7% του πληθυσμού. Οι άνω των 100 είναι πλέον 80.450, εκ των οποίων το 88% γυναίκες.

Η ζωή της Τανάκα

Το έβδομο από εννέα παιδιά, η Τανάκα γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1903 κι έχει δει πέντε Ιάπωνες αυτοκράτορες στο θρόνο. Είναι το τρίτο γηραιότερο πρόσωπο όλων των εποχών, πίσω από τη Γαλλίδα Ζαν Καλμέντ, που πέθανε το 1997, στα 122 της, και την Αμερικανίδα Σάρα Κνάους, που πέθανε το 1999, στα 119 της.

Η Τανάκα γεννήθηκε πρόωρα και μεγάλωσε με μητρικό γάλα από άλλες μανάδες. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εργάστηκε σε κατάστημα πώλησης κέικ ρυζιού με τον σύζυγό της Χιντέο. Μετά το θάνατο του Χιντέο και του γιου της κατά τη διάρκεια του πολέμου, συνέχισε να εργάζεται στο κατάστημα πριν συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 63 ετών.

Στην ηλικία 103, η Τανάκα διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου και επιβίωσε. Όταν ήταν 107 ετών, ο γιος της έγραψε ένα βιβλίο γι ‘αυτήν, το οποίο συζητά τη ζωή και τη μακροζωία της και τιτλοφορείται “Καλοί και κακοί χρόνοι”. Στο 113, κατά τη διάρκεια συνέντευξης για το ιαπωνικό κανάλι TNC από τον οίκο ευγηρίας που διέμενε, δήλωσε: «Από τότε που ήρθα μέχρι τώρα, δεν έχω άλλη επιλογή παρά να προσπαθήσω σκληρότερα». Η KBC (Kyushu Asahi Broadcasting) πήρε συνέντευξη από αυτήν το Σεπτέμβριο του 2017, όταν ήταν 114 ετών. Την εποχή του θανάτου της Τσίγιο Μιγιάκο, η Τανάκα διέμενε σε γηροκομείο στο Χιγκάσι-κου, στο νομό Φουκουόκα. Ήταν ακόμα σε καλή κατάσταση και συνήθιζε να περνά την μέρα της παίζοντας το επιτραπέζιο παιχνίδι Οθέλλο και λαμβάνοντας σύντομες βόλτες στους διάδρομους της εγκατάστασης. Τα χόμπι της περιλαμβάνουν καλλιγραφία και υπολογισμούς.[9] Αποδίδει την οικογένεια, τον ύπνο και την ελπίδα ως τα μυστικά της για τη μακροζωία. Τον Ιούλιο του 2018 είπε ότι θα ήθελε να ζήσει άλλα 5 χρόνια.

Η Τανάκα τρώει τρόφιμα όπως το ρύζι, μικρά ψάρια και σούπα και πίνει πολύ νερό, μια δίαιτα που είπε ότι ακολούθησε από την ηλικία των 112 ετών. Καταναλώνει επίσης γλυκά, τρία κουτιά κονσερβοποιημένου την ημέρα, θρεπτικά ποτά και ανθρακούχα ποτά. Ο Γκάρι Φουνάκοσι, συγγενής της, δήλωσε στην San Diego Union-Tribune ότι η Τανάκα αποδίδει τη μακροζωία της στην πίστη της στούς θεούς Κάμι της Σιντοϊστικής θρησκείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις