Το βίντεο έχει καταγράψει την ισχυρή δόνηση που δεν φαίνεται να είχε μεγάλη διάρκεια. Ο σεισμός των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 01:50 τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 22 χιλιόμετρων νοτιοδυτικά του Άθω, μετά το σεισμό έντασης 4,2 Ρίχτερ στις 22:39 χθες το βράδυ, με επίκεντρο την ίδια περιοχή. Ο νέος ισχυρότερος σεισμός, όπως και ο προηγούμενος, έγινε αισθητός στις μονές, κατά τη διάρκεια της τέλεσης της αγρυπνίας του Τιμίου Σταυρού, καθώς το Άγιο Όρος ακολουθεί το εορτολόγιο του παλαιού ημερολογίου. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 18 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν και άλλοι σεισμοί, μικρότερης έντασης, με πιο ισχυρό έναν έντασης 3,9 Ρίχτερ, στις 2:09 τα ξημερώματα, με το ίδιο επίκεντρο, χωρίς να αναφερθούν ζημιές.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών. Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης εκτιμήθηκε στα 10 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Χαλκιδική, αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Πριν από 88 χρόνια, σεισμός με 161 νεκρούς στην ίδια περιοχή

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 88 χρόνια είχε σημειωθεί στην Χαλκιδική ένας από τους πιο πολύνεκρους σεισμούς στην Ελλάδα, τον τελευταίο αιώνα. Το γεγονός θύμισε, μέσα από την σελίδα του στο Facebook, ο σεισμολόγος, διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και Υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι, δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Έγραψε συγκεκριμένα: “Ένας από τους πιο πολύνεκρους σεισμούς στην Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα.
Έγινε στις 7.20μμ με μέγεθος Μ 6,9. Λίγο αργότερα ακολούθησε μετασεισμός Μ6. Επλήγησαν η Χαλκιδική, κυρίως το ανατολικό τμήμα (Ιερισσός, Στρατώνι κλπ) και οι μονές του Α. Όρους. Συνολικά καταμετρήθηκαν 161 νεκροί, τραυματίστηκαν εκατοντάδες, ενώ χιλιάδες σπιτιών καταστράφηκαν. Εμφανίστηκε επιφανειακό ρήγμα και τοπικό τσουνάμι στον κόλπο της Ιερισσού. Στις 11.5.1933 έγινε και άλλος Μ6,3, μάλλον αργοπορημένος μετασεισμός”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις