«Θέλω πίσω τα τέλη κυκλοφορίας για το 2020». Το σύνθημα αυτό, που κάνει τον τελευταίο καιρό το γύρο του διαδικτύου, είχε γραμμένο στην μπλούζα του ο γνωστός σεφ Άκης Πετρετζίκης. Συγκεκριμένα, στο σημερινό live φορούσε μια μαύρη μπλούζα με το… εύστοχο αίτημα. Μάλιστα, επιστρατεύοντας το χιούμορ του εξήγησε ότι αυτό πρέπει να γίνει, αφού το 2020 δεν κυκλοφορήσαμε καθόλου…

Ο γνωστός σεφ καθ’όλη τη διάρκεια του lockdown παρουσιάζει στο διαδίκτυο live εύκολες και νόστιμες συνταγές για όσους μένουν στο σπίτι, προσελκύοντας χιλιάδες ενδιαφερόμενους. Δεν του λείπει όμως και το χιούμορ, έστω και μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Η σημερινή συνταγή είναι μπισκότα βουτύρου, ενώ όπως είπε είναι αφιερωμένη στα παιδιά καθώς σήμερα 20 Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στα δικαιώματα του παιδιού.

Μπισκότα Βουτύρου

Υλικά

190 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
110 γρ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. κοφτό βανίλια σε σκόνη

Εκτέλεση

  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο σε κομμάτια.
  • Χτυπάμε με το φτερό μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη μας, περίπου 2-3 λεπτά. Δεν ανακατεύουμε τη ζύμη για πολύ ώρα για να γίνουν τα μπισκότα μας τραγανά, αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούμε αλεύρι μαλακό που δεν έχει πολλή γλουτένη.
  • Αφαιρούμε από τον κάδο τη ζύμη μας, εδώ μπορούμε να την δέσουμε και λίγο με τα χέρια μας κάνοντάς τη μία μπάλα.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη μας με μία μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να σφίξει.
  • Μετά από μία ώρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στον αέρα.
  • Ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας, κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη μας, και το αφήνουμε στον πάγκο.
  • Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 3 χιλιοστών. Αν χρειαστεί πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι.
  • Με ένα κουπάτ κόβουμε μπισκοτάκια διαμέτρου 5-6 εκατοστών. Αν δεν έχουμε κουπάτ χρησιμοποιούμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού ή ένα ποτήρι για να κόψουμε τη ζύμη μας.
  • Απλώνουμε τα μπισκότα μας πάνω σε δύο ταψάκια με λαδόκολλα προσέχοντας να τα βάζουμε σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  • Επαναλαμβάνουμε για όλη τη ζύμη μας. Θέλουμε 24-30 μπισκότα.
  • Ψήνουμε για 8-11 λεπτά. Τα μπισκότα πρέπει να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα αλλά να μην περιμένουμε να είναι σκληρά όταν βγουν από τον φούρνο.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά για 20 λεπτά μόλις βγουν από τον φούρνο να ξεκουραστούν.

Για τη γέμιση

  • Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και χτυπάμε με το φτερό για 1 λεπτό για να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε την πραλίνα και χτυπάμε για ακόμα 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί η γέμισή μας (δεν χτυπάμε πολύ για να μην κόψει).

Για τη συναρμολόγηση

  • Βάζουμε μια μικρή ποσότητα από τη γέμισή μας (1 κ.σ.) πάνω σε ένα μπισκότο από τη μεριά που ήταν στο ταψί.
  • Σκεπάζουμε με ένα άλλο μπισκότο. Πιέζουμε λίγο να πάει παντού. Αν θέλουμε μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.
  • Επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα.