Αναφέρεται από το κυνήγι, το ψάρεμα, μέχρι τα σχολεία, τις ταβέρνες και τα νύχια.

Στα χαρτιά το δίωρο για τις αγορές – Ουρές και μποτιλιάρισμα «ακυρώνουν» τα SMS στο 13033

Στα χαρτιά έμεινε η διαδικασία της δίωρης μετακίνησης για τις αγορές στα εμπορικά καταστήματα καθώς οι καταναλωτές που έσπευσαν χθες να κάνουν τις αγορές τους αδυνατούσαν να τηρήσουν τον χρονικό περιορισμό καθώς το μποτιλιάρισμα στους δρόμους και η αναμονή στις ουρές ξεπερνούσαν το δίωρο που είχαν στην διάθεσή τους. Έτσι πολλοί καταναλωτές έστελναν διπλά sms να γλιτώσουν το πρόστιμο ενώ άλλοι είχαν φροντίσει να έχουν στην κατοχή τους παραπάνω από ένα χαρτιά μετακίνησης. Από την άλλη το αρμόδιο υπουργείο δεν μπορεί να ελέγξει την διαδικασία εξαιτίας των προσωπικών δεδομένων στα κινητά τηλέφωνα.

Αυτό πάντως που παρατηρήθηκε ήταν ότι παρά το γεγονός ότι ο συνωστισμός σε πολλές περιπτώσεις ήταν αναπόφευκτος οι καταναλωτές φορούσαν μάσκες ενώ οι καταστηματάρχες στην συντριπτική πλειοψηφία τηρούσαν τα μέτρα για τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων μέσα στο κατάστημα. Οι μεγαλύτερες ουρές σχηματίστηκαν έξω από καταστήματα ένδυσης, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν μάταια να επιβάλλουν την τάξη, απευθύνοντας συχνά ηχητικά μηνύματα για τήρηση αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού.

Πως θα λειτουργήσουν σήμερα τα καταστήματα

  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων και σούπερ μάρκετ, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
  • Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.
  • Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

«Θα είναι κρίμα να πάμε πίσω»

Την ανησυχία του για τον συνωστισμό και την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικράτησε στους εμπορικούς δρόμους εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Ο υπουργός Ανάπτυξης έγραψε στην ανάρτηση:

«Σήμερα έκανα μία μεγάλη βόλτα στην Αγορά στο Μαρούσι και στην Κηφισιά. ‘Απαντες φορούσαν μάσκα, οι επιχειρήσεις τηρούσαν τα μέτρα αλλά στους δρόμους υπήρχε πολύς κόσμος, ίσως και αναπόφευκτα. Πρέπει να προσέξουμε θα είναι κρίμα να πάμε πίσω…πάντως η χαρά στην αγορά, σαν Γιορτές!»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις